Кои ще получат финансиране по програмата ИКТ на Хоризонт 2020

Пет български организации ще получат финансиране по програма „Информационни и комуникационни технологии“ (ИКТ) от Рамковата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ в размер на 1 078 088 евро, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, което координира българското участие в програма ИКТ от „Хоризонт 2020“.

Приемането на предложенията за програмата започна на 20 октомври 2015 г. и приключи на 12 април 2016 г. В конкурса се включиха 42 български организации в 35 проекта.

Два от одобрените проекта са с участие на Софийския университет „Св. св. Климент Охридски“. Българските учени ще разработват инструмент за прогнозиране развитието на рака на гърдата в ранен стадий. Целта е да бъдат подпомогнати онколозите да вземат бързи решения за терапията на пациентите и за подобряване на средната продължителност на живота. Проектът е с потенциал за прилагане и при други видове рак.

В рамките на втория проект с участието на представители на Алма матер ще бъде разработена и демонстрирана платформа, която ще улесни комуникацията между отделни потребители, енергийните доставчици и институциите, отговорни за енергийната политика.

Третият одобрен проект предвижда създателите на интелигентни устройства, вградени в дрехи и аксесоари, да работят в сътрудничество с дизайнерите за производство на интелигентен текстил и разнообразни „умни“ аксесоари.

Ще бъде разработена устойчива Европейска мрежа на заинтересовани страни и центрове за насърчаване на сътрудничество между творци и автори на нови технологии. Ще се създаде и рамка, по която ще се разработват бъдещи прототипи.

По програма „Информационни и комуникационни технологии“ ще бъде финансирана и платформа за улесняване на достъпа до корпоративни данни в Европейския съюз. Целта на проекта е да се опрости събирането на данни от различни източници и предоставянето на трансгранична и многоезична информация за фирми и организации информира investor.bg.

Децата могат да станат автори на електронни книги, след като бъде разработена технологична възможност по проект, който ще бъде финансиран също по програмата, добавят от ведомството.

Порталът ще позволи на учениците да създават собствени истории, които отразяват тяхното въображение. Творбите на учениците (картини, модели, съоръжения, 3D обекти, пейзажи, анимации, научни клипове, театрални пиеси и др.) ще бъдат обобщени и интегрирани в интерактивни електронни книги.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *