Кои ще са основните печеливши от измененията на валутните пазари?

Кои ще са основните печеливши от измененията на валутните пазари?

Валутните войни предстоят. Кой ще спечели и кой ще загуби от скъпия американски долар? Снимка: Ройтерс

В последните няколко месеца рублата понесе силен удар спрямо щатския долар, но това е световна тенденция. Съдейки по това, американските при вероятно ще продължат да поскъпват спрямо всички световни валути, а някои компании ще могат да се възползват от това, пише MarketWatch.

На 8 май 2014 г. доларовият индекс ICE достигна 52-седмичен минимум при 78,9 пункта, а от началото на тази седмица той нарасна с 20,03%. Много инвеститори бяха хванати неподготвени от тази динамика.

Стойността на една валута може да варира по много причини, най-общо обаче те са икономически и политически. Но един от основните фактори остава паричната политика. В краткосрочен план лихвите по федералните фондове в САЩ няма изглед да се променят особено. Причина за това е решението на Федералния резерв на САЩ (Фед) да задържа основния лихвен процент в диапазона 0-0,25% от края на 2008 г. насам.

Намираме се в света на количествените улеснения. Паричното предлагане на Фед достигна огромна сума и сега регулаторът се готви за намаляването му. В същото време Европейската централна банка (ЕЦБ) и централната банка на Япония започнаха своите програми за лесни пари.

В този ред на мисли ако Фед се опита да затегне паричната си политика в период на намаляване на търговските и бюджетни дефицити, това може да доведе до допълнително поскъпване на долара. Лихвите по кривата на доходността на долара са значително по-високи, отколкото съпоставимите в еврозоната или Япония. За американските облигации пък съществува голямо и стабилно търсене от страна на чуждестранни инвеститори.

В Европа и Япония вече цари дефлация и е вероятно тя да продължи още дълго време. Нещо повече, ЕЦБ и Японската централна банка значително изостават при поддържането на стабилен ръст на цените.

Тази среда създава някои рискове за американските инвеститори, тъй като те са свикнали да работят в среда на поевтиняващ долар. При спада на долара се увеличават печалбите на международните компании. Чуждестранните продажби на компаниите от индекса S&P 500 достигнаха 33% от общите им приходи за 2013 г. Данните за 2014 г. още не са публикувани, но процентът може да е дори по-висок, тъй като голяма част от световните икономики, най-вече Китай, се развиват по-бързо от тази на САЩ.

Преди време спад на долара водеше до рязко увеличение не нетната печалба на акция. Това се дължи на факта, че ръстът на печалбите в чужбина се е увеличил много бързо. Освен това допълнителният растеж се свързва с ефекта на операционния натиск. Възходът на долара, който се наблюдава сега, оказва много по-силен натиск върху печалбата на акция само заради този операционен натиск.

Отчитайки всички тези фактори може да кажем с голяма доза увереност, че акциите на компаниите с фокус върху външните пазари са по-малко атрактивни от тези на дружествата, работещи предимно на вътрешния пазар. Класически международни компании, като McDonald's и Coca-Cola, са ярки примери за това как може да се появят проблеми заради големия обем на чуждестранните продажби.

В някои случаи към това се наслагват и проблемите на вътрешния пазар, какъвто е случаят с McDonald's.

Някои други от пострадалите от това могат да са компаниите от технологичния сектор. Продажбите и ръстовете на техните акции достигат до половината от общото покачване на S&P 500. Тези фирми са склонни като цяло да са по-динамични и да се развиват по-бързо, така че събитията на валутния пазар не са толкова проблемни за тях.

За разлика от McDonald's може да се даде пример с Chipotle Mexican Grill, която има сериозен ръст, но ограничава международната експанзия. Компанията има отдели в Канада и Европа, разбира се, и ръководството говори за развитие извън САЩ. Сега компанията изглежда ще се съсредоточи върху експерименти в други формати. В резултат на това прогнозата за ръста на приходите на Chipotle Mexican Grill са за 17,6%.

Други американски компании, които са ориентирани към вътрешния пазар са Kroger, Southwest и Sysco. Такъв вид компании обикновено са много по-малки от мултинационалните компании. Ако един инвеститор иска да победи на индекс като S&P 500, най-добре е да погледне към фирми, които не са в топ 100.

Докато силният долар е проблем за мултинационалните компании в САЩ, слабото евро и слабата йена са добре дошли за сходни фирми от тези региони.

Предимствата от евтиното евро ще са предимно за експортно ориентираната германска икономика. Вероятно е обменния курс на еврото да продължи да спада, тъй като ЕЦБ реално още не е започнала програмата за количествени улеснения. По-ранни изявления за паритет на долара и еврото звучаха дори комично, но сега това съотношение достига 1,3. През 2015 г. то започва да звучи доста по-разумно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *