Кои ще са „черните лебеди“ през 2016 г.?

Френската банка Societe Generale представи актуализирания си списък с потенциалните „черни лебеди“ на пазара през 2016 г., коментира VisualCapitalist.

Третата най-голяма френска банка публикува списъка като част от глобалните си икономически перспективи. Макар че терминът „черен лебед“ по принцип се отнася към събития, които обикновено са малко вероятни и изключително трудни за предвиждане, списъкът на Societe Generale е полезен начин да се осъзнаят някои от приближаващите рискове на пазара, които може да променят нагласите и възгледите на инвеститорите.

В последното издание на доклада, публикуван по-рано този месец, банката все още вижда изключително много потенциални рискове за влошаване на глобалната икономика. Най-големият от тези рискове, само с 10% вероятност, но с най-голямо потенциално въздействие, е нова глобална рецесия. Според доклада „твърдо приземяване“ на Китай може да доведе до подобни последици.

Societe Generale твърди, че най-големите рискове за 2016 г. са: Великобритания да напусне Европейския съюз (Brexit) с 45% вероятност, но слабо въздействие; икономиката на Китай да се приземи твърдо, като вероятността за това е 30%, а въздействието силно; Федералният резерв на САЩ да отложи вдигането на лихвените проценти твърде много, като макар вероятността за това да е едва 10%, въздействието ще бъде между средно и високо.

Френската банка обаче представя и събития, които могат да имат благоприятно въздействие върху световната икономика. Сред тях са по-силните инвестиции и търговия с 20% вероятност, но с въздействие, което ще бъде между средно и силно; допълнителни фискални стимули с 10% вероятност и средно въздействие и бързи реформи също с 10% вероятност, но слабо въздействие.

Риск, който би трябвало да бъде добавен към списъка, е дефлационна спирала. Това са думи, които нито един централен банкер не иска да чуе, но признаци за дефлация се появяват навсякъде на пазара. Почти всички суровини, например, поевтиняват сериозно през 2015 г.

Въздействието на подобна спирала ще бъде катастрофално, а Фед е ограничил средствата за противодействие на подобно събитие. От тази гледна точка е трудно да различим дали дефлацията ще продължи да се появява спорадично в икономиката, или ще се превърне в нарастваща снежна топка, спускаща се по смъртоносна спирала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *