Кой е прав – Toyota или Tesla, времето ще покаже

Най-големият световен производител залага на водородния транспорт, който предлага равна на класическите автомобили автономност. Това заяви Йошикацу Тонака, водещ инженер на проекта за първия сериен автомобил в света с горивни елементи Toyota Mirai.

Според специалиста електромобилите нямат перспектива като алтернатива на класическите МПС за пътуване на дълги разстояния. Създаването на разклонени мрежи за бързо дозареждане на акумулаторите им би довело до претоварване на съществуващата електромрежа, което пък прави безмислено масовото им използване от гледна точка развитието на екологически чист транспорт, пише auto-press.net.

„Ако зареждате електромобила си 12 минути за пътуване от 500 км, ще похарчите електричество достатъчно за 1000 дома“ – твърди Тонака. Той подчерта, че Toyota не отрича ползата от електромобилите, но според него е най-добре да се ползват за пътуване на къси разстояния и да се зареждат през ноща, извън пиковите часове на потребление.

Според Тонака, автомобилите с горивни елементи /fuel cells/ са най-добрата алтернатива на класическите машини, защото имат почти еднакъв запас на ход и време за дозареждане.

Коренно различно е мнението на Елон Мъск, президент на иновативната и най-добра в момента компания за електромобили – Tesla. Той се изказва постоянно негативно за перспективите за развитие на транспорта ползващ водородно гориво. Мъск смята, че горивните елементи никога няма да станат работоспособни, а големите автопроизводители развиват водородните технологии само като маркетинг ход.

Естествено времето ще покаже кой е бил крив и кой прав, но търсенето на Toyota Mirai в Япония сега надминава очакванията – само месец след старта на продажбите на модела Toyota има вече 1500 поръчки за него. Един екземпляр от колата беше връчен и на министър-председателя на Япония Шиндзо Абе, който не пропусна да похвали неговата … комфортност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *