Кой работи най-много наистина?

Руснаците са втори по отработени часове в Европа. Това сочи статистиката за европейските страни-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Познайте кои са първи. Гърците. Проблемът е, че не е важно колко се трудиш, а какво произвеждаш.
Тъй като България не член на ОИСР, отделни данни за нея няма. Статистиката на Евростат обаче показва, че българите се трудят с 3 часа седмично по-малко от гърците.
Но в това състезание печелившите не са тези, които работят най-много, а тези които произвеждат продукти с най-висока добавена стойност.
Според прогнозните данни на ОИСР, в Русия всеки зает произвежда продукция на стойност средно 25.9 долара за един отработен час. Гърция не е много по-напред. Южните ни съседи произвеждат стоки и услуги за 36.2 долара на час. Средното ниво на производителност на труда в Европейския съюз е 50 долара на час.
Колко произвеждат българите? Ако темпът на нарастване на производителността на труда се запази, претеглено през паритета на покупателната способност, всеки зает в България ще изработва продукция за 17 долара на час през 2015 г. За сравнение германският работник произвежда стоки или услуги за средно над 60 долара на час.
Подобно на дълга, ниската производителност на труда може да опустоши една икономика. Наред с цената на инвестициите и демографските проблеми, това е основният структурен проблем на икономиките на Русия, Гърция и България.
Ниската производителност обаче предполага евтина работна ръка, а това в основният фактор, привличащ чуждестранни инвеститори в България.
Единственият начин икономиката на страната да излезе от капана на евтиния труд е навлизането на нови технологии, нуждаещи се от по-квалифицирани и по-скъпи служители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *