Кой сега ще вземе най-важния пост в Европа?

ЕНП печели мнозинство в Европейския парламент, но ще трябва да намери партньори за избора на нейния кандидат. Същото обаче ще правят и противниците й социалдемократи.

Много важно послание дойде тази сутрин от германската телевизия ZDF. В сутрешния й блок председателят на групата на Християндемократите в германския парламент Фолкер Каудер заяви – „Ние спечелихме изборите, Жан-Клод Юнкер е нашият кандидат“.

Каудер, който е много близък до канцлера Ангела Меркел, никога не би направил подобно изказване, без да го консултира преди това с нея. Досега тя избягваше така директно да назовава своите предпочитания за бъдещ председател на Европейската комисия.

Юнкер заедно с кандидата на социалдемократите Мартин Шулц ще се опитат да съберат мнозинство в Европейския парламент за всяка от своите кандидатури. Според договора от Лисабон Съветът на Европа (съставен от премиерите на 28-те страни-членки) предлага кандидат за поста, съобразявайки се с изборните резултати. От своя страна Европейският парламент трябва да гласува с мнозинство предложената кандидатура.

Все още няма официални данни от общоевропейските избори, но според последните прогнози Европейската народна партия взема 212 места в новия парламент, а социалдемократите – 186. Този път консерваторите нямат тази видима преднина, както през 2009, но отново са на първо място.

Въпреки това социалдемократите ще се борят до последно за важния пост на шеф на еврокомисията. В Германия например те вземат повече, отколкото преди пет години. Шефът на партията Зигмар Габриел аргументира това така „Изборните резултати носят едно ясно име – Мартин Шулц“. Самият Шулц заяви, че ще се бори за мнозинството в парламента. Тук от ключово значение ще бъдат преговорите с по-малките партии като либералите, зелените и английските консерватори.

Това означава едно – че социалдемократите въпреки изборните резултати имат нещо предвид. „Март Шулц има голям шанс да събере мнозинството в парламента“, коментиша Габриел.

Но Европейската народна партия и нейният кандидат Юнкер са на друго мнение. Според тях е логично най-голямата партия в парламента да получи правото да излъчи председател на ЕК „Нормално е представителят да бъде поканен представителя на най-силната партия. И това е Жан-Клод Юнкер“, каза Елмар Брок от ЕНП. Но да не забравяме – Юнкер изглежда, че получава и подкрепата на най-важния държавен глава в Европа – Ангела Меркел.

Като краен вариант се предполага и създаването на голяма коалиция по подобие на управляващата в Германия, а именно – консерватори и социалдемократи да се обединят, като единият вземе шефското място в ЕК, а другият – на Европейския съвет (като замести Херман ван Ромпой).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *