Кой се страхува от новото ”икономическо правителство” на ЕС

Както банките биха искали да продължат да играят хазартно, така и европейските държави, направили големи дългове, се съпротивляват срещу строгите правила. Така в. „Цайт“ коментира опита да се повиши устойчивостта на изтощената финансова система в ЕС.

Най-трудната задача пред еврото е да успее да се наложи над националните порядки – Гърция успя да влезе във валутния съюз и да прави шмекерии, благодарение на европейските субсидии и бума на пазара на недвижими имоти, а Испания и Ирландия пък завъртяха колелото на промените твърде силно.

Там, където правилата на еврозоната все пак ограничиха отделните страни, се наблюдаваше обединяване около противоположните позиции. Игра, в която се включи и Германия. Въпреки тези тенденции обаче сега Берлин полага усилия за стабилизиране на еврозоната. Ако една страна се държи твърде неразумно, то веднага трябва да й бъде представена сметката, след това могат да бъдат спрени субсидиите от Брюксел, а рано или късно държавата да бъде поставена пред реалната възможност да загуби и правото си на членство в клуба на парите. Подобни правила, включително възможността за „изритване“ от еврозоната, се създават, с надеждата никога да не бъдат приложени. Дори когато се прибегне до тях обаче, отношенията между отделните държави не би трябвало да играят роля.

Поради тази причина както сега правото на ЕС има приоритет, в бъдеще налагането на санкции не би трябвало да зависи от това, дали мерките са подкрепени от мнозинство от страни членки. Правилата би трябвало да бъдат налагани, дори ако мнозинството е срещу тях. Възниква обаче опасността Брюксел да изяви желание да се намеси във вътрешната икономическа политика.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *