Кока-Кола става на 128 години днес

На 29 март 1886 година е създадена най-известната газирана напитка в света – Кока-Кола. Едва ли има някой, който не е чувал за нея, но може би мнозина не знаят интересната история около създаването й.

Преди 128 години в Атланта полковник на име Джон Пембъртън, който бил фармацевт по образование, се опитал да открие лекарство против главоболие. За тази цел забъркал няколко съставки, от които се получила течност с карамелен цвят. Някои от съставките, които сложил били листа на кока, кофеин и захар.

Сиропът, който се получил бил сладък и Пембъртън установил, че има ободрително действие. Решил да продава напитката си в аптека „Джейкъбс“ срещу скромната сума от пет цента. По-късно към сиропа добавили и газирана вода, с което увеличили значително продажбите си, защото по това време се смятало, че газираните напитки са полезни за здравето.

Напитката получава името си от Франк Робинсън, приятел и партньор на Пембъртън. Той предложил да се казва Кока-Кола (Coca-Cola), защото сметнал, че името би изглеждало добре, ако съдържа в себе си две букви „C“. Негова е идеята и за характерния шрифт на марката, който не се променя от началото до сега.

Първата реклама на успешния продукт се появява във вестник „Атланта Джърнъл“. По витрините се появяват и първите изрисувани с маслени бои плакати.

Джон Пембъртън обаче не осъзнава до къде може да стигне успеха на марката му и започва да продава части от компанията си на други съдружници. След смъртта му бизнесмена Аза Кендлър купува оригиналната рецепта на Кока-Кола от вдовицата на Пембъртън за нищожната сума от 2300 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *