Колапс и на доверието

Доверието към големите корпорации пада. След финансовия колапс на световната икономика през последните 10 месеца никой няма намерение да закрещи отново „Да живее кралят“.

Това показва Edelman Trust Barometer 2009 – изследване, което се провежда всяка година сред хора на възраст 25-64 години в 20 държави. Участниците в изследването са с добро образование, с над средния за съответната държава доход и с висока степен на информираност.
Барометърът показва, че в САЩ и други западни държави доверието в бизнес организациите в началото на 2009 г. е рекордно ниско. Толкова, колкото не е било дори по времето на фалитите на т.нар. дотком компании. Подобна е ситуацията и в държави като Испания, Италия и Ирландия (България не попада в изследването). Този отлив на доверие от бизнеса не е за сметка на държавата и нейния апарат. Дори напротив, в повечето страни, включени в изследването, бизнесът продължава да води спрямо официалните институции в умението си да убеждава.
В йерархията на доверието първенството е за неправителствения сектор.
Наред с подкопаното доверие към бизнес организациите, през тази година повечето комуникационни канали също страдат от този дефицит. От 49% на 36% е спаднала степента на доверие към телевизията като източник на достоверна информация по отношение на бизнеса. В същите параметри приблизително се движи и доверието към вестниците. Дори традиционно приеманите като най-достоверни експертни анализи и специализирани бизнес издания през 2009 година са засегнати от ерозия на доверието.
Според проучването в ситуация на криза на мястото на традиционните източници на информация застават хората – тези, с които се идентифицираме като с „равни“, както и онези, говорещи за една компания през призмата на личния опит – т .е. фирмените служители. В групата на последните не попадат корпоративните топ мениджъри, които достигат най-ниските нива на доверие от 7 години насам.
Интересен факт в тазгодишния Барометър е и спадът на доверие към новите медии – най-вече сред хората над 35 години. Само 27 на сто е степента на доверие към Wikipedia и другите уеб портали. Още по-ниско (15 %) е доверието към MySpace и Facebook; търсачките като Google News и Yahoo! News водят сред всички останали онлайн информационни източници с 35 % благонадеждност. С над 10 на сто пада и доверието към корпоративната информация, изнесена към обществото чрез e-mail, фирмен блог или сайт. В тази поредица от комуникационни посредници най-малко се вярва на скъпоструващите рекламни канали – едва 13 на сто.
Нека припомним от какво значение за бизнеса е спечеленото доверие. Това е видно от факта, че 77 на сто от участниците в проучването отказват да купуват услуги или продукти от компании, на които не вярват.
Това проучване напомня отново за ролята на компаниите в решаването на социално-значими проблеми, с което биха възвърнали доверието на обществото и толкова важния за всеки бизнес license to operate. Никой вече не смята, че бизнесът трябва да се занимава само с печалбите си. В ситуацията на икономическа криза това изглежда все по-неприемливо. Корпоративната социална отговорност, която доскоро звучеше като мантра, днес вече придобива съвсем реални стойности във финансовите документи на компаниите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *