Кола-бомба взриви автобус на НАТО в Кабул, 13 са загинали

Сред жертвите на нападението в югозападната част на Кабул са и трима цивилни и един афганистански полицай. Колата-бомба се е забила в автобус на НАТО. В   съответствие с правилата си командването на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) националността на загиналите не се съобщава, както и колко още са ранени. Загиналите днес 13 войници са американци, предаде Асошиейтед прес, като се позова на американски представител. Източникът потвърдил, при условие да остане анонимен, националната принадлежност на войниците малко след като НАТО разпространи комюникето.
Талибаните са поели отговорност за атентата като изпратили sms до медиите. Свидетели съобщават, че бомбата е била „много мощна“.
Мъж, облечен в униформа на афганистанската армия, е застрелял двама военни от НАТО в размирните южни региони на Афганистан, съобщиха от Алианса.„Двама военнослужещи от Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) бяха убити в събота в Южен Афганистан, когато човек в униформа на афганистанската армия е обърнал оръжието си към афганистанските и коалиционни сили”, се посочва в изявление на Алианса. В инцидента е загинал и нападателят. Към момента няма повече детайли по случая.
По-рано в събота жена-камикадзе е задействала бомба пред офис на разузнавателната служба в град Асадабад в Източен Афганистан. Експлозията пред Националния директорат за сигурност е ранила двама охранители на сградата. Нападението идва ден след като талибаните предприеха четиричасово нападение срещу контролирана от САЩ база и отдел на Директората за сигурност в град Кандахар, духовен център на движението на талибаните.
САЩ планират да се изтеглят от Афганистан през 2014 г., когато сигурността на страната трябва да бъде предадена изцяло в ръцете на националните сили за сигурност.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *