Колеблива седмична търговия на еврото

 
В началото единната валута продължи тренда от миналата седмица да спада, след като започва да се изчерпва ефекта от обявените преди седмици мерки за стимули на Федералния резерв и Европейскатацентрална банка.
Поевтиняването обаче беше слабо, тъй като предвид стимулите и в САЩ долара също не изглежда много привлекателен.
Най-стабилна от големите три валути беше предлагащата сигурност йена, на която помагаше и репатрирането на капитали от японските компании преди края на фискалното полугодие в края на месеца. Пречка обаче за неин по-солиден растеж бяха опасенията за възможни интервенции от властите в Токио.
Така след поевтиняването през по-голямата част от седмицата еврото в четвъртък рязко отскочи и възстанови бързо всички загуби от предишните дни, при обявяването на бюджета на Испания, който според някои дори е надминал очакванията на Европейската комисия за ограничителните мерки. Пазарите разглеждат това развитие като първа стъпка към искане на Мадрид за международна помощ. Това успокои пазарите и даде сила на еврото и по-рисковите активи.
Покачването обаче също е неубедително, тъй като предстоят много трудности не само в Испания, а и в Гърция. И в двете държави имаше през последните дни силни протести срещу ограничителните икономически мерки.
Еврото е на път да завърши тримесечието с минимално повишение след драматичен спад през юли и последователни покачвания през август и септември. Прогнозите обаче за последното тримесечие на годината му отреждат по-скоро ново поевтиняване.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *