Колелото се завъртя

     Точно преди двадесет дни Profit.bg публикува материала «А защо БФБ не започне с консолидацията в региона сега?“ Поводът за написването му бе отново повдигнатата тема, с инициатор финансовия министър на България Симеон Дянков, за продажбата на държавния дял (или част от него) от капитала на Българска фондова борса. В публикацията тогава се опитахме да представим накратко мненията на доказали се професионалисти в областта на капиталовия пазар у нас по въпроси за бъдещия купувач и неговото значение за развитието на пазара ни, за възможностите консолидацията на регионалните пазари да започне от България и по какъв начин това може да се случи.Потърсихме и отговор на въпроса за позициите на Комисията за финансов надзор сред своите колеги в региона. В материала се включи и главният изпълнителен директор на Македонската фондова борса, който коментира темата, дали е възможно в обозримо бъдеще тясно сътрудничество между борсовите оператори от региона.Главната цел на материала, освен да опипа почвата, бе да предизвика дискусия в общественото пространство за бъдещото развитие на капиталовия ни пазар и по-конкретно за силите на пазара ни да извоюва водещо място в процесите на консолидация на регионалните пазари.
      С радост отчитаме, че колелото се завъртя и това го доказва материалът във в. “Пари“ – «Спасението на БФБ е в обединението на балканските борси“В него бивият заместник финансов министър на България Любомир Дацов заявява, че въпросът не е дали да се приватизира борсата, а какъв партньор да се избере. По-надолу е цитиран целият текст.
      За развитието на Българската фондова борса оказват влияние административни фактори и икономически тенденции. В момента много трудно може да бъде съживен пазарът заради периода на икономическа криза, още повече че не е ясно кога ще излезем напълно от кризата.1. Една стара идея е обединението на фондовите борси на Балканския полуостров. Ако се реализира, според мен ще помогне много за развитието на БФБ. Първото нещо, за което трябва да се мисли, е за уедряване и именно обединяване на борсите на Балканите. Важно е отделните борси да търгуват в единна система, защото ние сме много малки, и видно е за всички, че ние не предизвикваме интерес.2. Приватизацията на Българската фондова борса е стъпка за установяване на нещо подобно, макар че не може да се сложи знак за равенство. Приватизацията трябваше отдавна да е факт. Въпросът за стратегическия партньор на БФБ е много важен и е време да се избере такъв. Въпросът не е дали да се приватизира борсата, а какъв партньор да се избере. Трябва да е партньор, който ще осигури създаването на балкански пул.И предишното правителство водеше интензивни преговори за приватизация на БФБ. Така че това не е идея на сегашния финансов министър Симеон Дянков. Но се радвам, че той подкрепя политиката за приватизация на борсата, и бих се радвал, той да успее да го направи. Важно е обаче процедурата за приватизация да бъде състезателна и открита.3. Листването на държавните енергийни дружества на борсата би увеличило оборотите и би допринесло за развитието на капиталовия пазар. Но да не се забравя какви са функциите на борсата – тя е място за алтернативно набиране на капитал от дружествата. Листването на енергийните компании не трябва да бъде самоцелно. А иначе процентът от капитала на тези дружества, който ще се търгува на БФБ, трябва да се определи в зависимост от стратегията. Ако има стратегия за приватизация например, трябва да се пусне мажоритарен дял.4. По отношение на въпроса дали да се разреши на Сребърния фонд да инвестира на БФБ – това всъщност е въпросът в какво да се инвестират държавните пари, който винаги е стоял. Смятам, че парите от данъците не трябва да се инвестират във високорискови операции.5. В момента икономиката и бизнесът се спасяват сами. Това е така, защото правителството не прави нищо за стимулиране на икономиката, по-скоро обратното, унищожава бизнеса. Трябва да минат поне 8 месеца след възстановяване на европейската икономика, за да може и ние да дръпнем нагоре. Ще са необходими между 10-12 месеца на икономиката да поеме по правилния път. В началото на 2011 г. според мен вече ще има положителни сигнали.Надяваме се, че темата ще продължи да вълнува участниците и отговорните в капиталовия пазар на България лица!

Profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *