Количествените улеснения – малък ефект, голям риск

Количествените улеснения на Федералния резерв няма да направят много за стимулиране на икономиката на САЩ, но същевременно представляват риск за подклаждане на търговски и валутни войни. Това е мнение на Джоузеф Стиглиц, нобелов лауреат по икономика за 2001 г.
Монетарната политика, която САЩ води днес, заплашва да отчужди отделните държави в света, твърди икономистът. Вместо подобни едностранни ходове е нужно глобално споразумение за икономически растеж – нещо, което по принцип би могло да бъде договорено от лидерите на Г20, които днес се срещат в Сеул.
Но Стиглиц остава по-скоро песимист, тъй като спроед него е по-вероятно Г20 да отделят повече време в спорове за последиците от количествените улеснения на Бернанке, отколкото за смел поглед в бъдещето. Стиглиц е говорил по време на конференция в Хонконг.
Специално по отношение на количественото улеснение, Стиглиц изразява мнение, че единственият ефект от него ще е поевтиняването на долара. С евтин долар може да се насърчи външната търговия и да се избегне дефлацията, но всички плюсове за САЩ идват за сметка на останалите страни. Те от своя страна ще се почувстват задължени да обезценят валутите си и да издигнат търговски бариери пред стоките от САЩ.
Стиглиц е известен критик на програмата за спасяване на финансовата индустрия, приложена от Буш и Обама – припомня CNBC. Икономистът твърди, че е правилно Федералният резерв да се опитва да оправи проблемите, които сам е причинил с имотния балон. Според него обаче, днешните ниски лихви са на път да създадат нов балон. Стиглиц предполага, че балоните ще се образуват в новите пазари, но последиците ще са лоши за целия свят. „Има реален риск нещата да свършат зле“.
Вместо да се отпускат като кредит и да се инвестират, парите създавани на Запад нахлуват в новите пазари. Затова Стиглиц съветва азиатските икономики да регулират краткосрочните инвестиционни потоци и да насърчат дългосрочните инвестиции. Засега Китай се справя много добре, според него, но Индия е под риск от прегряване.
Само глобална кооперация и нов стандарт за глобална валута различна от долара на САЩ ще помогне на света да излезе от циклите на възход и кризи, твърди Стиглиц.
САЩ ще зацикли, ако не реформира финансовата си система така, че да принуди големите банки да отпускат кредит за малките и средните предприятия – счита той. Освен това трябва да се приложат и нови стимули за икономиката, които може би ще се компенсират с по-високи данъчни приходи.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *