Колко всъщност е богат Уорън Бъфет?

Уорън Бъфет, известен и като „Оракулът от Омаха“, е един от най-богатите хора на планетата.Според списание Forbesв момента той е третият по богатство, като пред него са единствено Карлос Слим и Бил Гейтс.

Мнозина вярват, че Уорън Бъфет е най-великият инвеститор, живял някога, като е много трудно да оспорим този факт. Конгломератът, който Бъфет притежава – Berkshire Hathaway, в момента се оценява на 222 млрд. долара. Благодарение на дела си в компанията състоянието на Бъфет възлиза на милиарди долари.

И по-точно – към 22 април 2014 г. нетното му богатство e 67 089 649 430 долара, като само на този ден сумата нарасна с 433,3 млн. долара.

Уорън Бъфет вярва, че трябва да инвестира в компании, които разбира. Освен това той има по-особено отношение към компании, които реализират големи положителни парични потоци всяка година. Всеизвестно е, че в портфейла на Berkshire Hathawayима акции на Coca-Cola, American Express, Gillette и на Washington Post.

Всяка година хиляди хора се стичат на годишното общо събрание на акционерите на Berkshire Hathaway, нетърпеливи да чуят отговорите на Бъфет по въпроси, касаещи както неговата компания, така и икономиката като цяло. Годишната среща е станала известна като„Уудсток на капитализма“.

Бъфет получи своята доза критика през последните години. По време на издуването на дотком балона той бе обвинен за това, че не инвестира в акции на интернет компании.

Бъфет се защити, заявявайки, че не е разбрал компаниите, наблюдавайки оценките им. Все пак, когато балонът се спука, Бъфет се смя последен.

Интересно е, че благосъстоянието на Уорън Бъфет е 867 913 пъти по-високо от това на едно средно статистическо американско домакинство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *