Колко е държавният дълг на САЩ

Общата сума на държавния дълг на САЩ за първи път превиши 19,5 трилиона долара, информира ТАСС, позовавайки се на министерството на финансите на САЩ. В сряда в края на деня сумата по задълженията на американските власти е била над 19,51 трлн. долара.

Коментирайки новината електронното издание „Вашингтон екзаминър“ припомня, че когато Барак Обама е станал президент общият размер на държавния дълг е бил 10,63 трилиона долара. Така за близо осем години дългът почти се е удвоил. Очаква се в края на мандата на Обама дългът изцяло да се приближи до прага от 20 трилиона долара, информира monitor.bg.

Спрямо брутния вътрешен продукт (БВП), по оценки на Международния валутен фонд (МВФ), държавният дълг на САЩ е 107,5%. В периода 1998-2007 година той е бил средно 60,7 на сто. Самите американски власти като правило при подобни оценки използват счетоводни хитрини: сравняват БВП само с „чистия“ дълг без да се вземат предвид задълженията на правителството по ключови социални програми. Но дори при такива изчисления цифрата е доста внушителна – 77 на сто, отбелязва ТАСС.

Сега действието на закона за тавана на държавния дълг е замразено. До 15 март догодина правителството може да взема колкото иска заеми за финансиране на дейността си. След това обаче законът отново ще влезе в сила и властите ще трябва да вдигат тавана или да приемат „извънредни“ мерки. И в двата случая това ще бъде една от ключовите задачи на новата американска администрация и на новия Конгрес.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *