Колко злато тече в Централна и Източна Европа?

Не е нужно да ходите до Елдорадо, за да намерите злато. То може би е доста по-наблизо, в пазарите на Централна и Източна Европа – с потенциал за развитие, макар и нереформирани.Чак толкова лесни пари там, обаче, заради кризата вече няма. Няма и европейски стандарти, което налага нуждата от много промени. Все пак, чужди инвестиции ще има, макар и инвеститорите да бъдат по-внимателни и селективни.
Това са основните изводи от бизнес закуската на тема „Все още ли Централна и Източна Европа е Елдорадо за европейските производствени дейности”, която се проведе като част от Годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ в Загреб, Хърватия.
Може да се каже, че бизнесът, който действа в сектора на храните, е уцелил златната мина. Особено ако държи около 80% от пазара на минерална вода в Хърватска, каквато е ситуацията с Агрикор – една от най-големите компании в Централна и Източна Европа, която работи в няколко сектора на икономиката /земеделие, производство на храни и напитки и т. н./.
Въпреки удара на кризата върху реалната икономика, компанията е успяла да задържи лидерските си позиции, но и не без помощта на стабилните си фундаменти и най-вече – сериозното присъствие на пазара на храни и напитки.
С голям потенциал са и земеделието, туризма и енергетиката, но липсата на инфраструктура спъва тяхното развитие. А в инфраструктурата не са само пътищата, но и добре работещата и ефективна администрация, например.
Дискусията се завъртя около тезата, че страните от региона трябва да засилят реформите, с акцент върху човешкия ресурс, за да запазят те позициите си в производствения сектор, както и да развият потенциала си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *