Колко зле сме всъщност?

Глобалните пазари се люшкат от едно бедствие в друго и никой не може да бъде сигурен кога ще приключи безредицата. Водещи фигури в света на финансите и икономиката предлагат анализа си за задълбочаващата се криза.
Алан Грийнспан, бивш председател на Федералния резерв
Особено силно ударена ще е голяма част от сегашната финансова система за оценка на риска. Възможно е тя да се провали и да се срещнем със смущаващата реалност. Важно е, всъщност решаващо, всички реформи в структурата на пазарите и регулацията да не засягат нашите предпазни средства срещу кумулативния икономически провал: пазарната гъвкавост и откритата конкуренция.
Робърт Рубин, бивш финансов министър на САЩ
Вярвам, че рисковете са достатъчно сериозни, за да се призове към значителна допълнителна намеса в сферата на ипотеките, предполагайки, че могат да бъдат въведени мерки, които след претеглянето на плюсовете и минусите, са чувствителни. Съобразявал съм се с икономическия риск … бил съм на финансовите пазари дълго време и вярвам, че сме в необозначени на картите води.
Лорънс Самърс, бивш финансов министър на САЩ
Основата на заболяването са сериозни финансови проблеми и голям кредитен недостиг. Това означава да се правят неща за ипотеките. Това означава да се налива капитал във финансовите институции. Почти сигурно е, че САЩ са в рецесия и има реален изглед рецесията да е сериозна, ако няма силно политическо действие.
Алан Блайндер, бивш икономически съветник на президента Клинтън
Фед играе на еквивалент на флипер, като финансовите затруднения изникват на неочаквани места – и все пак голяма част от проблемите са извън техния обхват. Дали ще имаме техническа рецесия предстои да видим. Дори и да не стане така, ние се влачим на много ниски нива на ръст.
Тери Смит, изпълнителен директор на Tullett Prebon
От 34 години години работя във финансите в Сити и в целия свят и никога не съм виждал нещо подобно. Не вярвам, че е останал жив човек, който е виждал събития с подобна сериозност и мащаби да засягат пазарите… Високите лихвени нива не са причинили проблемите, така че намаляването им няма да ги реши. Трудно може да се види какви точно инструменти имат властите (за справяне с проблема).
Винс Кейбъл, говорител на финансовото министерство
Колкото по-дълго кредитният недостиг държи паричните пазари, толкова по-вероятно е да виждаме фалити на банки, толкова по-сериозни ще бъдат отраженията върху реалната икономика. Сега има сериозна опасност високите цени на тегления кредит за потребители и бизнес да доведат до дори по-бързо забавяне на растежа, отколкото първоначално се предсказваше.
Джордж Магнус, главен икономически съветник, UBS
Колко близо е финансовата индустрия до признаването на пълната стойност на обезценяванията? Ще се изненадам, ако досега сме стигнали до една трета по този път. След като веднъж това набере инерция, много трудно може да се спре. Икономическите последици са далеч по-лоши, отколкото хората си мислят, а политическите решения далеч по-драматични.
Ричард Бернстайн, стратег за САЩ в Merrill Lynch
На падението на Bear Stearns трябва да се гледа като на първото сред много. Активите остават надценени, импулсът на приходите е слаб и доверието иска да разбере колко широк и дълбок е бил балонът на кредитния пазар. По време на цикъла 1989-1991, близо 25% от компаниите във финансовия сектор изчезнаха в сливания или банкрути.
Стивън Люис, икономист, Insinger de Beaufort
Много от най-големите пазарни дейци в кредитната област са били тежко наранени и това сериозно намали капацитета им да поемат риск, какъвто и да е риск. Капиталът е много оскъден, тъй като голяма част от него отиде за финансиране на отписванията на активи. Мениджърите са много предпазливи да заемат някаква позиция на пазара, която може да се окаже грешна и да доведе до изчезването на още някаква част от техния капитал.
Нуриел Рубини, професор по икономика, Stern Business School
Това е най-радикалната промяна и експанзия на властта и функциите на ФЕД от Голямата Депресия насам: ФЕД сега може да отпуска неограничени кредити на не-банкови, изключително финансирани с привлечени средства институции, които той не регулира … така ФЕД поема сериозни финансови рискове.
Джулиан Джесъп, главен международен икономист, Capital Economics
Мерките на Федералния резерв показват едновременно сериозността на финансовата криза и решимостта на ФЕД да натисне всички стопове, за да предотврати влошаването още повече. Най-притеснителният аспект е, че ФЕД чувства, че не може да чака до насроченото за утрешния ден заседание.
Тим Стийр, фондов мениджър, New Star Asset
Време е банките да срещнат лице в лице реалността. Кризата е причинена от банковия сектор и е крайно време банките да поемат колективна отговорност, да обединят глави и да открият път. Вълшебните пръчици, като тази която Бернанке използва, са много хубаво нещо, но не са трайно решение.
Мелани Митчли, директор, Callcredit
Това трябва да е действително сигнал за пробуждане за консуматорите. Хората трябва да започнат да мислят какво причинява кредитният недостиг на тяхната собствена финансова ситуация … една четвърт от всички потребители във Великобритания са станали по-загрижени за финансите си и доверието е разклатено. Консуматорите трябва да излязат от настроението „купувай сега, плащай по-късно“, за да стигнат до менталността „спестявай сега, купувай по-късно“.
Стефан Кинг, икономист в HSBC
Сякаш финансовите инвеститори почти се отказаха от Америка. В началото на 2000 те дадоха на американската икономика съмнителната облага от замяната на акциите с инвестиции в нови, подкрепени с ипотеки ценни книжа. Те определено не бяха нищо друго освен кредити в имотния пазар, които се обърнаха в прах.
Филип Шау, главен икономист, Investec
Действията на Bank of England показват степента, в която Великобритания е уязвима към дислокации на кредитния пазар. Мисля, че ако техническите мерки за ново въвеждане на ликвидност на пазарите се провали, банката може да започне да съкращава лихви по-агресивно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *