Колко може да нарасне световната икономика при равно заплащане между половете

Ново проучване дава количествените измерения на онова, което умните работодатели знаят отдавна – равенството между половете при работната ръка има огромна стойност. Доклад на McKinsey Global Institute (MGI) анализира настоящия и потенциалния брутен вътрешен продукт на 95 държави по света. Авторите заключават, че в идеалния случай, когато мъжете и жените допринасят поравно за производството – еднакво изработени часове, еднакво заплащане и еднакво участие в отделните отрасли, това ще добави 28 трлн. долара, или 26% към глобалния БВП през 2025 г. Този плюс се равнява на икономиките на САЩ и Китай в момента.

В по-реалистичния сценарий, в който всяка държава успее да догони онази своя съседка, която се справя най-добре с равнопоставеността между половете в икономиката, глобалният БВП ще се увеличи след десет години с 12 трлн. долара, или 11%. Това е колкото икономиките на Великобритания, Германия и Япония, взети заедно.

Пропастта в правата на мъжете и жените остава

Понастоящем, след десетилетия на прогрес към изравняване на правата на двата пола в обществото и в работата, пропастта между тях продължава да е голяма. Макар жените да са половината от световното население, техният принос в икономиката е едва 37%.

За да разберат причините за тази пропаст, авторите на доклада разглеждат 15 фактора, които обуславят присъствието на жените в работната сила – от възможността за семейно планиране през еднаквото заплащане до юридическото и политическото представителство на жените. MGI открива високи или изключително високи нива на неравнопоставеност в най-малко четири от тези фактори. На първо място е равнопоставеността на работното място. Следват основните услуги и улеснения за започване на бизнес. Третият фактор, в който правата на жените изостават значително, са правната защита и политическият им глас. На последно място идва физическата им безопасност.

Докладът подчертава, че неравенството между половете в икономическата сфера (като например изборът на човек да се труди или не или присъствието на ръководни постове) не е задължително нормативно дефинирано, защото става дума за хора, които взимат решения какъв живот да водят. Въпреки това MGI смята, че светът, включително частният сектор, може да се извлече полза, ако се насочи към изравняването на условията на труд между половете, което е огромна ниша за увеличаване на производителността.

Възможности за подобряване

За да има равнопоставеност в труда, е необходимо първо да има равноправие между двата пола в обществото, подчертава още MGI. Докладът установява „силна връзка между равноправието на половете, поведението и възприемането от обществото за ролята на жените в него, и еднаквите условия на труд. Последните не могат да бъдат постигнати без наличието на първото условие“, смятат авторите. „На практика не открихме държава, в която да има високи нива на равноправие в обществото, но ниски нива на равнопоставеност по отношение на труда“, казват авторите на проучването. И ако икономическото развитие позволява на отделните държави да преодоляват пропастта между половете, за бързото й запълване е важно да се работи в четири области. Това са повишаване на нивото на образованост при жените, тяхното финансово и дигитално включване в обществото, правната им защита и доброволните социални грижи за децата им.

За преодоляването на неравнопоставеността между половете са необходими както промени в бизнеса, така и създаването на нови коалиции, заключава MGI. Частният сектор ще трябва да играе по-активна роля заедно с правителства и неправителствени организации. С по-активното си участие компаниите ще могат да извлекат както непосредствени, така и непреки ползи, се казва още в доклада.
Цялата отговорност за съдържанието на този текст се носи от фондация “Капитал” и “Икономедиа” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че той отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програмата за подкрепа на НПО в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *