Колко пари внасят българите от чужбина?

Според данни от изчисления на БНБ, българските емигранти са внесли в страната ни финансов ресурс на стойност 12,2 милиарда лева и то само през последните 10 години. Ето къде е мястото на емигрантските пари в преките чуждестранни инвестиции в България от 1999 година насам:

Най-много инвестиции са влезли от Холандия. Втори след тях по обем са инвестициите от българите зад граница, а след това са автрийските инвестиции. Много по-малки суми са внесли у нас Гърция, Великобритания, Кипър, Германия и Русия.

Конкретно за 2014 година, основният източник на чуждестранни капитали в страната ни са емигрантските общности. Само за три месеца тази година, близките на емигрантите у нас са получили почти 210 милиона евро от своите близки зад граница, докато за същия период чуждестранни компании са инвестирали около 89 милиона евро в нашата икономика.

Тези данни обаче обхвашат само сумите над 2500 евро, изпратени в страната по банков път. Отделно са многобройните прехвърляния на суми под 2500 евро и кешовете, вкарани на ръка през границите. Има мнения, че реално емигрантите внасят в България 2-3 милиарда евро годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *