Колко печели България от членството в ЕС

Малко над 4 млрд. лева е спечелила България от членството си в Европейския съюз. Това показва сметката, направена на база данни на Министерството на финансите и единния информационен портал, отразяващ изпълнението на програмите по структурните фондове на ЕС, пише „Стандарт“.

От 2007 г., когато страната ни стана член на Общността, до края на 2013 г. сме внесли в общия бюджета на Брюксел 5,253 млрд. лв. За същия период България е получила парични траншове от ЕС по различните оперативни програми за общо 9,353 млрд. лв.

Така излиза, че за седем години членство в ЕС сме на плюс от 4,099 млрд. лв. Брюксел обаче досега е възстановил малко над половината средства по оперативните програми за периода 2007-2013 г., или 51,29% от сумата. През тази и следващата година страната ни ще продължи да получава плащания по проекти от стария период.

Членството в Общността обаче не трябва да се разглежда единствено през призмата на платените и получените средства. Единният пазар, приливът на чуждестранни инвестиции, както и отворените граници за българските граждани пораждат редица други ефекти, които оказват влияние на родната икономика.

Например от 2008 г. насам сумата на всичките чуждестранни инвестиции у нас възлиза на над 30 млрд. лева, сочат данните на БНБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *