Колко струва Белият дом?

В момента експерти от недвижимите имоти я оценяват на $ 284.9 млн., което е нарастване с 1.5% спрямо последната й оценка от месец октомври 2008 година, по данни на влиятелния сайт за недвижими имоти Zillow, цитиран в публикация на MarketWatch.
Причината цената на дома, който приютява първата двойка на САЩ, да се представя толкова добре на пазара, е в добрата локация и устойчивостта, демонстрирана през последните години. Анализаторите на Zillow обръщат внимание, че като цяло Окръг Колумбия се представя добре, като цени над средните държат още някои колежански градчета и селища, които са в близост до военни бази.
За да пресметне стойността на Белия дом като недвижим имот от Zillow вземат за база цените на 30-те сделките с най-луксозни и скъпи имоти в областта. Това помага да се предскажат цените на бъдещи сделки в този сегмент. Прави се анализ и на данъците, които генерира една такава сграда и не на последно място се взема предвид историческата стойност, която сградата има, преди да се определи окончателната й цена.
Максималната премия, която е била давана за това, че имотът представлява историческа ценност, е била на стойност 304% от стойността на сделката. Според Zillow премията за Белия дом е поне с една трета по-висока от тези рекордна стойност.
Съществуват и други оценки на стойността на Белия дом. Сайтът Movoto намира, че през октомври 2012 година цената на имота е $ 110 – 115 млн., като не взема предвид премията за историческа ценност. Според експертите на компанията важен фактор за цената на имота е и кой ще влезе да живее в него след изборите.
Логиката на Movoto е следната: на всеки четири години има шанс в Белия дом да влязат нови хора, а с тях към Вашингтон да бъдат привлечени и стотици други експерти и сътрудници. Те имат потенциал да повлияят на имотния пазар във Вашингтон като цяло, а от там и върху стойността на Белия дом като недвижим имот. Така че ако президентът Барак Обама бъде преизбран отново, то тенденциите в сектора най-вероятно ще се запазят и няма да има съществени промени. Но ако Мит Ромни влезе в Белия дом, то агентите в областта на недвижимите имоти във Вашингтон трябва да се подготвят за много и усилна работа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *