Колко ток харчат уредите у дома

От 1 март 2021 г. влизат в сила нови изисквания на Европейски съюз, с които се въвежда нов етикет за енергийна ефективност.

Монтаж на електроуреди за вграждане -тел:0878 655 521

Според вътрешните прогнози на Европейската комисията общите икономии на енергия от новите етикети до 2030 г. ще възлизат на 38 TWh на година, което се равнява на годишното потребление на електроенергия на Унгария.

Първоначално нови етикети ще имат следните продуктови групи:
•             Съдомиялни машини
•             Перални машини и комбинирани перални със сушилня
•             Хладилни уреди
•             Телевизори и електронни екрани

Освен подобрен дизайн, новият етикет ще съдържа преобразувана и единна за всички продукти енергийната скала с класове А-G, вместо досегашните означения от А+++ до F. Запазва се настоящото цветово обозначаване от тъмно зелено (най-ефективни) до червено (най-малко ефективни).

Радиация у дома: Домакински уреди и продукти, които ни облъчват
 За потребителите е важно лесно да разчитат информацията от етикета, тъй като разликата дори между два класа (например C и E по новата скала) за комбинирана пералня със сушилня, например, може да спести около 600 лв. от разходите за електроенергия на домакинството за 10 години, информира pariteni.bg.

Сред промените е добавеният QR код  в горния десен ъгъл на етикета, отвеждащ към единна за ЕС продуктова база данни (EPREL), която ще предоставя  допълнителна информация за характеристиките на продукта.

Енергийните етикети на всеки вид продукт ще показват не само консумацията на електроенергия, но и друга информация – както свързана, така и несвързана с енергията – чрез интуитивни пиктограми, които позволяват да се сравняват продуктите и да се осъществява по-добре информиран избор при закупуване на домакински уреди: брой пиксели, капацитет за съхранение, излъчван шум и др.

етикет
етикет

Важно  е да се знае, че с въвеждането на новите етикети от 1 март 2021 г. първоначално няма да съществуват продукти на пазара, които да са означени с най-високия клас „А“. Настоящите най-ефективни технологии ще отговарят на изискванията на клас „В „или „С“, а най-горните класове от скалата остават свободни за бъдещите иновации. Критериите за класовете от A до G регулярно ще се преразглеждат от ЕС съобразно развитието на пазара, като не се предвижда добавяне на нови класове или разширения с плюсове към новата скала.

В преходния период (ноември 2020 г. – февруари 2021 г.) преди официалното въвеждане на новия етикет много от засегнатите групи електроуреди ще съдържат в опаковката си и двата етикета. Въпреки различията в посочената в тях информация, важно е потребителите да знаят, че енергийните характеристики на закупения от тях продукт по никакъв начин не се променят.

istock
istock

След 1 март 2021 г. търговците ще разполагат с 14 работни дни да заменят съществуващите енергийни етикети с новите върху всички продукти, за които се прилагат новите изисквания, в търговските обекти и онлайн магазините.

От 1 септември 2021 г. новото етикетиране ще обхване и светлинните източници.  За останалите продуктови категории все още няма дефинирани срокове, но се очаква това да се осъществи поетапно в следващите няколко години.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *