Колко ще платим за петрол и газ през 2014?

Светът ще похарчи около 750 милиарда долара (550 милиарда евро), за да задоволи нуждите си от петрол и газ през 2014 година, но растежът на инвестициите в тази област се очаква леко да забави темпа си, предаде Франс прес, позовавайки се на изследване на института за енергийни проучвания И Еф Пе Енержи нувел (IFP Energies Nouvelles).
Инвестициите за проучване и производство през 2014 година се очаква да нараснат с 8 процента спрямо 11 на сто през 2013 година.
Двигателите на растежа остават непроменени: висока цена на петрола от около 100 долара за барел, много възможности за инвестиране, продължаване на многогодишни проекти и добива на шистов петрол и газ в Съединените щати.
Отслабващият растеж в нововъзникващите пазарни икономики леко забавя натиска на търсенето, но остава фондаментален фактор, отбелязва ръководителят на института Оливие Апер. През 2013 година разрастването на сектора се очаква да бъде около 11 на сто (същият темп като през 2012 година) до 694 милиарда долара инвестиции.

Над половината от инвестициите – по 180-190 милиарда долара – са съсредоточени в Азиатско-Тихоокеанския регион, благодарение на по-високите цени на газа, които правят по-рентабилни залежите, както и Северна Америка.
Следват Южна Америка, Африка и Европа без Русия. За сравнение – институтът отбелязва, че инвестициите във възобновяеми енергии са достигнали 224 милиарда долара или около три пъти по-малко, отколкото петролните инвестиц

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *