Колумбия се превръща в южноамерикански „икономически тигър“

Колумбия отчита икономически ръст отново. Страната се изкачи до третото място след Бразилия и Мексико след обезценяването на аржентинското песо. Тя става и магнит за чужди инвестиции, пише Econ.bg.

Американските инвеститори през годините се бяха съсредоточили в две неща: държавната сигурност и възможностите за добиване на полезни изкопаеми. Но същевременно Колумбия заздрави репутацията си на държава, провеждаща стабилна икономическа политика.

Колумбия, която беше опустошавана от наркокартели и граждански войни, е една от най-бързоразвиващите се страни в Латинска Америка през 2013 г. Инфлацията пък е най-ниска за последните 60 години. Комбинирано с чуждестранните инвестиции това прави Колумбия много стабилна.

Развитието на страната идва в най-подходящия момент, смятат анализатори. Инвеститори, които търсиха нововъзникващи пазари за по-висока възвръщаемост, започнаха да се отдръпват в средата на 2013 г. Капиталовите потоци се увеличиха през 2014 г. Колумбийското песо е спаднало с 2,7% досега, но това не попречи на чуждестранните инвеститори, отбелязва The Financialist.

„Решението на ФЕД за монетарната политика и обезпечените с активи ценни книжа имаше влияние на нововъзникващите пазари, но колумбийските макроикономически фундаменти са стабилни. Поради тази причина нямаше изтичане на парични потоци от нашата страна“, това заяви Ерик Франсуорд, вицепрезидент на организацията, която промотира свободната търговия в южното полукълбо.

„Дисциплинираната колумбийска макрополитика беше стимулирана от благоприятната бизнес среда, която позволи за увеличаване на чуждестранните инвстиции“, добави той.
Колумбия постига стабилния икономически растеж с помощта на търговските споразумения със САЩ, Канада и Чили, както и със строги икономически мерки за последните 20 години.

Страната е главен износител на петрол за САЩ. Импортът за Китай е съсредоточен в металопреработката и в частност добив на мед. Премахването на контрола върху валутата е увеличило надзора върху банките и политиката за поддържане на ниски нива на публичен дълг.

Потребителските цени са се покачили едва с 1,9% през изминалата 2013 г. след скока от 2,4% за 2012 г., според Credit Suisse, което е далеч от 7,7% през 2008 г. Докато инфлацията може да достигне до 3% тази година, лихвените проценти очаквано ще се вдигнат през настоящата 2014 г. Компанията Credit Suisse очаква централната банка да увеличи лихвения процент от сегашните 3,5% до 5% през първото тримесечие на 2015 г.

От JPMorgan очакват инвеститорите да вложат 9,4 млрд. долара за изкупуване на държавни ценни книжа. Това ще доведе до увеличаване на паричните потоци и ще укрепи паричната единица.

Изненадващо е как за няколко десетилетия страната се промени толкова много. Държава, известна с отвличания, нападения над полицейски бази и провинциални градове от страна на наркокартелите и терористически атентати. Да не забравяме и един от най-големите наркобосове в целия подземен свят – Пабло Ескобар. Сега насилието и престъпността е намалена значително, което увеличава доверието на инвеститорите.

Вървейки по същия път, Колумбия ще изпревари Аржентина по стойност на БВП в следващите няколко години. Усилената работа на колумбийското правителство води до изключителни резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *