Кол център на „Филип Морис Интернешънъл“ ще бъде открит в София

Световният тютюнев концерн „Филип Морис Интернешънъл“ инвестира не само в производствени мощности, а и в кол центрове. През 2019 г. такъв ще бъде открит за обслужване на клиенти в България. Това заяви главният изпълнителен директор на компанията Андре Каланцопулос на среща с медиите в рамките на дигиталния фестивал WebIT в София.

Какъв ще е размерът на инвестицията не бе посочен, но представителят на българското дружество Вержиния Джевелекова уточни, че като начало кол центърът ще открие 100 работни места и ще е за клиенти на компанията от България и Италия. На по-късен етап ще се разширяват обслужваните държави и услугите на центъра.

Андре Каланцопулос„Развитието на една компания върви и с това да се инвестира в квалификацията на служителите. В този смисъл служителите със специални умения, каквито се придобиват в нашата компания, са богатство за самата страна. Политиците, от които зависи управлението, трябва да са наясно с това и да мислят в тази посока. Ние инвестираме в продукти и наука. И тук идва и ролята на регулаторите в дадена страна, които имат съществена роля хората да имат достъп до точната информация, която е важна за тях, за да направят своя избор“, добави Каланцопулос.

Целта на „Филип Морис Интернешънъл“ е не просто да продава продукт, а да създаде нова култура с бездимното си устройство IQOS. И поради тази причина компанията развива кампанията #unsmokeyourworld – (#ОбездимиСветаСи). „Целта ни е да се намали употребата на традиционните тютюневи изделия. Стремим се към ефект, който да показва, че все повече хора са намерили алтернатива на традиционните цигара, не че ще спрат да пушат, но гоним резултат близък до този със съвременни алтернативи. В този смисъл ние не просто разработваме продукт, а правим инвестиции в една бездимна среда. Много компании в момента се готвят да добавят към портфолиото си бездимни продукти, но правят грешката да ги третират като разширение, а не заместител. „Филип Морис“ няма да може да спре традиционните си марки цигари в близкото бъдеще, защото това само ще означава да дадем пазарна част на конкурентите си. Ние ще се развиваме. Идеята ни е как продуктите да станат по-малко вредни. Както в нашия бизнес, така и при производството на алкохол или бира, нещата търпят развитие. Всяка компания, включително и ние, работим с планиран хоризонт от 5-8 години, след като се пусне нов продукт“, добави той.

Мариан Залцман, която е старши вицепрезидентът глобални комуникации, „Филип Морис Интернешънъл“, разкри, че кампанията #unsmokeyourworld – (#ОбездимиСветаСи) е един вид малка революция. „В работата ми преди да дойда във „Филип Морис Интернешънъл“ и сега, аз не съм много научно силна. Но винаги съм била близо до бизнеса, свързан с потребителите. Принципно, човек си мисли, че знае всичко за тютюна. Но когато навлезе по-сериозно в бизнеса, разбира, че не е така. В този смисъл да накараш сега хората да говорят за това е огромно предизвикателство. И точно „Филип Морис Интернешънъл“ е компанията, която първа подхваща темата. Когато получих предложение за работа в компанията и обмислях нещата, имаше нещо, което ме привлече силно. И това е, че в компанията открито се говори за равното заплащане между мъже и жени. Знаете, че това е голям дебат. Това също така е важно да го знаят всички онези амбициозни млади жени, които сега се впускат в търсенето на работа“, сподели Залцман.

Според изследвания на фирмата за около година и половина 10% от пушачите в София и 6% от тези в останалата част на България са започнали да ползват бездимните устройства IQOS (Айкос). В България, според данни на фирмата, вече има 150 000 продадени устройства. Иначе като цяло страната ни е сред добре развиващите се пазари на IQOS. На първо място е Япония, но това е и първата страна, в която започват продажбите на алтернативните тютюневи изделия. Там има около 22% потребители на алтернативни продукти, като 17% от тях използват IQOS, защото са били убедени в по-здравословния ефект.

Преди две седмици Американската агенция по храните и лекарствата е дала разрешение за продажбата на алтернативните продукти на фирмата в страната, което изправя компанията пред голямо предизвикателство, защото става въпрос за голям пазар.

„САЩ е огромен пазар с 40 млн. пушачи и разрешението от Агенцията по храните и лекарствата е голям успех. Разрешителното легитимира и научните ни изследвания за намаляване вредата за здравето при ползването на нагреваемите тютюневи изделия на фирмата спрямо конвенционалните цигари“, каза още главният изпълнителен директор на концерна Анде Каланцопулос.

Той посочи и нещо важно, върху което много акцентират в компанията – образованието на потребителите за техните продукти.

Каланцопулос разкри, че повечето пушачи смятат, че никотинът е вредната субстанция, а само 15% от хората са наясно, че „коренът на проблема“ е в горивния процес и отделения катран.

„Тук компанията ни се нуждае от подкрепата на държавните регулатори по места, за да може да развием бъдеще, в което непушачите и децата да не се излагат на цигарен дим. Важно е да се подкрепят пушачите, преминали на негорими тютюневи изделия, да продължат да използват алтернативните устройства. Разбира се, важно е това да става на приемлива цената на бездимните изделия, която зависи изцяло от акциза, но по-важно от това е потребителите да са решени да сменят навиците си“, обясни още Каланцопулос. Той даде за пример как потребители ползват електронни цигари, защото са по-евтини от традиционните, а не защото са убедени в тях.

Каланцопулос изнесе статистика на компанията, според която около 70% от преминалите на IQOS пушачи продължават да ползват алтернативните устройства, а останалите се връщат по една или друга причина към традиционните цигари. Според шефа на тютюневия гигант интересът на потребителите на бездимните изделия ще се поддържа с дигитални технологии, към чието разработване също е насочено вниманието на компанията.

Той добави, че е възможно в бъдеще да се продават и стикове за IQOS без никотин, но засега това не е приоритет на компанията, тъй като те няма да могат да откажат хората от обикновените цигари. В бъдеще също може да има устройство, което да приема с еднаква лекота различни бездимни продукти – тютюн, чист никотинов аерозол, или течност. Относно цената на продуктите, главният изпълнителен директор на концерна Анде Каланцопулос каза, че между 55 и 65% от сумата, която плащат потребителите, е акциз, като това зависи от законодателството на съответната страна.

„Какво мога да кажа за „Филип Морис Интернешънъл“. Това е една модерна компания, която има 90-годишна история. Но бих я определил като 90-годишна стартираща компания, която постоянно се развива. Извървян е дълъг път, но нещата се случват. Сега сменихме продукти и пътят ни отново е успешен“, каза директорът за Югоизточна Европа Христос Харпантидис. Той поясни, че преди няколко години фирмата е имала 50 работника в България. „Сега, 3 години по-късно, 100 души работят за нас, над 400 – за наши партньори, в 20 магазина в страната се продава IQOS, инвестираме и в кол-център“, обясни още той.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *