Коментарите на Трише оскъпиха еврото

Президентът на Европейската централна банка – Жан Клод Трише заяви, че банката също ще провежда парична политика на улеснен достъп до пари, подобно на тези на Япония и САЩ.
Това изказване доведе до поскъпване на единната валута до нива над 1.40 за пръв път от февруари насам.
По-късно вечерта вчера еврото моментно се понижи под 1.3900, но днес единната валута отново се търгува комфортно над посоченото ниво.
По-нататъшна яснота за посоката на движение на европейската спрямо щатската валута ще се даде днес след оповестяването на данните за заетостта в най-голямата световна икономика.
Все повече специалисти започват да говорят за „валутна война“ между великите сили, като всички се опитват да стимулират износа си, който към настоящия момент е основен двигател на икономиките.
От банки, като Goldman Sachs Group Inc. и Credit Suisse Group AG предупреждават, че скъпото евро сериозно наранява европейските икономики.
Трише заяви, че пазарът трябва да определя валутните курсове, като също така заяви, че „намесата“ в посока манипулиране на валутните курсове може да нарани ръста.
Китай остава цел на основни критики от страна на водещите индустриални страни по отношение на валутната й политика.
Дори въпреки сериозния ръст, който регистрира страната, тя ограничава поскъпването на националната си валута до едва 2% от юни, когато обяви, че ще освободи до голяма степен валутата си.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *