„Комерсант“: GM ще запази значително влияние в „Опел“

Руските печатни издания коментират решението на американската корпорация „Дженерал мотърс“ да
продаде германското си подразделение „Опел“ на канадаско-австрийската компания „Магна интернешънъл“ и руската „Сбербанк“.

„Независимая газета“ припомня, че още в началото на юли „Дженерал мотърс“ обяви фалит, в резултат на което получи многомилиардна помощ от федералните власти на САЩ. Автомобилният гигант трябваше да реши проблемите на чуждестранните си подразделения.

В тези условия активна роля в определянето на съдбата на „Опел“ изиграха властите в Германия, на територията на която се намират основните заводи на марката с 25 хиляди работници.

Германското правителство отпусна кредит в размер на 1,5 милиарда евро за осигуряване на текущото производство и обеща още 4,5 милиарда евро за реорганизацията на фирмата.

„Дженерал моторс“ ще продаде 55 на сто от своите акции в „Опел“ на консорциума „Магна-Сбербанк“, посочва „Комерсант“. Десет на сто от акциите ще бъдат разпределени между работниците, а останалите 35 процента ще останат в „Дженерал мотърс“. „Магна“ и „Сбербанк“ ще си разделят своя дял по равно, т.е. всяка от двете компании ще притежава по 27,5 на сто от акциите на „Опел“.

По-важното е, че „Магна-Сбербанк“ трябва да съгласува всички свои решения за производствената програма на „Опел“ с т.нар. производствен съвет на „Дженерал мотърс“. Това фактически означава, че американският гигант ще запази значително влияние в „Опел“

Експертът Александър Агибалов, цитиран от „Комерсант“, отбелязва, че тези ограничения противоречат на плановете на „Магна“ и „Сбербанк“ за развитието на руската автомобилна промишленост на базата на технологиите на „Опел“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *