Комерцбанк дава пари за “Белене”

БМВ ни поръчва водород за автомобилни двигатели

БМВ ще проучи възможностите в България да се произвежда водород за автомобилни двигатели. Това е обявил Щефан Краузе, член на УС на компанията, на среща с министър Румен Овчаров в Мюнхен. БМВ планира до една година да пусне в серийно производство автомобил с водороден двигател. Компанията ще проучи и възможностите български фирми да станат нейни поддоставчици на автомобилни части. БМВ планира да пусне догодина първия автомобил с водороден двигател.

Германската Комерцбанк официално заяви интереса си да финансира изграждането на АЕЦ „Белене“. Това стана ясно след среща на представители на банката с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Комерцанк е регистрирана преди 135 години в Хамбург и е сред четирите най-големи германски банки. От трезора заявиха готовност банката да бъде водещ посредник при намирането на синдикиран заем за изграждането на „Втора атомна“ в Белене. По предварителни данни изграждането на два блока на площадката на централата ще струва около 5 млрд евро.

Германската RWE иска да строи нова мощност в ТЕЦ „Марица-изток 3“. Ръководството на компанията е одобрило проект за изграждане на съоръжение с мощност между 400 и 600 МВт., заяви Матиас Хартунг, член на УС на RWE, който също имаше среща с министър Овчаров в Берлин. Компанията изпълнява договор за рехабилитацията на ТЕЦ-а и за изграждане на сероочистващи инсталации. RWE има и договор за изграждане на хранилище за временно съхраняване на отработилото ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй“ на стойност 48 млн. евро, което трябва да бъде завършено до 2008 г.

Да влагат в енергетика, туризъм, електроника и машиностроене у нас призова Румен Овчаров германски фирми на форум, посветен на България, който се проведе в Мюнхен вчера.

Близо 200 участници присъстваха на срещата, чийто домакин бе Дойче банк.

Развитието на българо-германските отношения ще получи нов тласък при посещението на германския канцлер Ангела Меркел у нас, което се очаква в най-скоро време, съобщи още министър Овчаров.

Невена Мирчева,

наш пратеник в Мюнхен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *