Комисията по бюджет и финанси изслушва работата на Агенция „Митници“

Народните представители от комисията по бюджет и финанси ще изслушат следобед директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов относно мерките и резултатите от борбата с контрабандата на цигари през последните 18 месеца. Председателят на комисията Менда Стоянова заяви, че митниците са изпълнили своята част от приходите в бюджета за 2010 г., и добави:

Имаме сериозни успехи в областта на алкохола и горивата. Това не мога да го констатирам за цигарите. Надявам се днес г-н Ваньо Танов да ни представи един безпристрастен анализ, който да съдържа по-актуални данни и от тези, които се цитират от БСП, които са към пролетта на 2010 г.

Пламен Орешарски, бивш финансов министър и член на комисията, цитира анализи на независими консултантски агенции, според които близо половината от потребяваните у нас цигари са контрабандни

Нови марки, непознати на българския пазар до момента, се появиха. Това също е индиректен аргумент – наблюдаваме една разрастваща се контрабанда. В резултат наблюдаваме едно по-ниско ниво на приходите преди всичко от косвени данъци. Ако говорите с български производители на тютюневи изделия, ще ви кажат, че оборотът им е намалял.

Филип Гунев от Центъра за изследване на демокрацията подчерта, че данните за контрабандата се разминават в зависимост от методологията, която се използва при проучванията. На месец, за контрабандния пазар у нас, са необходими между 25 и 30 ТИР-а. Хазната е загубила за миналата година близо 180 млн. лв.:

Има огромен поток от тирове, които зареждат пазарите в Западна Европа. Когато митниците задържат 10 или 15 тира, или 18 (както бяха задържали през октомври) само няколко от тях са за вътрешния пазар. Печалбите от продажби на цигари са толкова големи, че контрабандистите съвсем спокойно могат да си позволят да загубят няколко тира. Цигарите все пак се доставят в Гърция от международни играчи – няколкостотин милиона черни пари, които влизат в корупционни схеми, трябва да се изперат…

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *