Комисия отхвърли данък ”градина” и данък ”уикенд”

Бюджетната комисия отхвърли на второ четене идеята за въвеждане на т.нар данък „градина“ и данък “уикенд“. Вече отпадна и патентният данък за такситата.

Сданък “уикенд“щяха да се облагат служебни автомобили и други активи (например имоти) на стойност над 5000 лева, ако те се ползват и за лични нужди. В парламентарната комисия по бюджет и финанси дискутираха повече от два часа проекта за данъчни промени, предложен от Министерския съвет и накрая го отхвърлиха.

В защита на данък “уикенд“ от финансовото министерство изчислиха, че благодарение на него ще съберат в хазната допълнителни 100 млн. лева. Като друг мотив МФ посочи, че в някои страни фирмените коли имат регистрационни номера с различни цветове и по този начин обществото следи кой кара колата в работно време и кой не. В Швеция пък предварително се декларира кога и за какво се използват служебните автомобили.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова предложи от своя страна фирмите, собственици на автомобили, които ги използват само за служебни нужди, да декларират това пред Националната агенция по приходите.

Депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че вместо да се мисли как правилно да се обложи бизнесът, депутатите се занимават с автомобили. Патриотичният фронт също критикуваха идеята за данък “уикенд“.

“Детайлите не са ясни. Не е ясно как ще се установяват нарушителите, а и все пак живеем в България и все ще се намери някоя машинка, която да пренавие километража на служебната кола“, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев. Като краен резултат данъкът отпадна.

Според Цонев през уикенда някои фирми работят и няма да е ясно дали тогава автомобилът се използва за лични или служебни цели.

Росен Иванов от НАП даде пример, че ако гранична полиция засече някой със служебна кола, който е тръгнал за Турция и се вижда, че е със семейството си, значи използва колата за лично облагодетелстване.

Отпадна иданък „градина“. МФ предложи поземлените имоти в строителните граници на населените места, които са със статут на земеделска земя и не е променяно предназначението им от техните собственици, да бъдат облагани с данък.

Против данъка се обявиха и от ГЕРБ, и от РБ.Още преди дни членът на бюджетната комисия в НС Диана Йорданова (ГЕРБ) каза, че ГЕРБ обмислят оттегляне на предложението.

„Данъкът “Градина“, който стана известен, за нас специално не е най-целесъобразното и не би донесло и кой знае какъв ефект. Това ще бъде едно нещата, който ние ще предложим да отпадне“, каза депутатът от ГЕРБ.

Предложението е грешка и ще посегне на най-уязвимата група от българското население – хората, които се изхранват от собствена продукция, смята председателят на комисията по земеделие в НС Румен Христов (РБ).

В петък отпадна и алтернативният данъкза облагане на таксиметровия превоз на пътници. Това стана на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, с които се въвеждаше новия налог.

Плащанията в брой

Таванът на плащанията в брой да падне от 15 000 на 10 000 лв., реши още бюджетната комисия по предложение на Мартин Димитров и Петър Славов (РБ). От кабинета бяха предложили прагът да бъде 5000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *