Комисия ще гласува падането на банкова тайна

Бюджетната комисия в парламента ще гласува текстовете за отпадането на банковата тайна за банки в несъстоятелност.

Текстовете на промените в Закона за кредитните институции бяха подготвени от временната комисия за изясняването на обстоятелствота около фалита на Корпоративна търговска банка /КТБ/. Макар и в текстовете от законопроекта да е записано, че трябва да падне банковата тайна за „банка в несъстоятелност“, реално промените се правят заради Корпоративна търговска банка.

Законопроектът създава правна възможност след обявяване на банка в несъстоятелностда се разкрие банковата тайнапо отношение на физическите и юридическите лица, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия или които са извършвали разпоредителни сделки, както и прехвърляне на вземания и прихващания след поставяне на банката под специален надзор.

Един от ключовите въпроси е,как да се разкрият всички документи от създаването на дадена банка,до започването на производство по несъстоятелност, след като по закон, част от документите се пазят само по няколко години.

Още по-сериозен казус е, че разкриването на банковата тайнаби могло да увреди интересите на клиенти на банката,които нямат никакво отношение към изпадането в несъстоятелност. Затова от Асоциацията на банките считат за по-разумно да се разкриват данни за сметките само на хората, които са ималивиновно поведениеза фалита на банката или са имали възможност да повлияят върху хода на събитията.

Синдиците на КТБ предупредиха, че падането на банковата тайна, специално в този случай,може да попречи на работата на разследващата фирма, която трябва да проследи паричните потоци и евентуално да спомогне за възстановяването на част от имуществото на

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *