Компании от САЩ държат над 2.1 трилиона долара в чужбина, за да избегнат данъци

500-те най-големи американски компании държат повече от 2.1 трилиона долара от печалби в офшорни сметки, за да избегнат плащането на данъци, и колективно дължат около 620 млрд. долара на правителството според проучване, публикувано във вторник, предаде „Ройтерс“.

Проучването на две леви неправителствени организации установява, че почти три четвърти от компаниите от Fortune 500, най-големите американски компании по брутни приходи, се възползват от „данъчни оазиси“ като Бермуда, Ирландия, Люксембург и Холандия.

Организациите The Citizens for Tax Justice и U.S. Public Interest Research Group Education Fund са използвали финансовите разчети на компаниите, представени пред Комисията по ценните книжа и фондовите борси, за да направят своите заключения.

Технологичната фирма Apple държи 181.1 млрд. долара в офшорни сметки, повече от всяка друга американска компания, и ще дължи около 59.2 млрд. долара данъци на САЩ, ако се опита да върне парите обратно в страната от трите данъчни убежища, които използва.

Конгломератът General Electric има 119 млрд. долара в 18 офшорни данъчни убежища, а софтуерната фирма Microsoft – 108.3 млрд. долара в пет данъчни убежища. Фармацевтичната компания Pfizer държи 74 млрд. долара в 151 свои дъщерни дружества в чужбина, се казва в изследването.

„Най-малко 358 фирми, почти 72 процента от Fortune 500, имат филиали в юрисдикции, които се използват като данъчни убежища, към края на 2014 г.“, се казва в изследването. „Като цяло тези 358 фирми поддържат най-малко 7622 дъщерни дружества в такива юрисдикции.“

Компаниите от Fortune 500 държат повече от 2.1 трилиона долара в натрупани печалби в чужбина с цел да се избегне плащането на данъци, като само на 30 от фирмите се падат 1.4 трилиона долара от тази сума, или 65%, показва проучването.

Петдесет и седем от дружествата са разкрили, че трябва да заплатят комбинирано 184 млрд. долара като допълнителни данъци в САЩ, ако не държат печалбите си в чужбина. Финансовите им декларации показват, че в такива юрисдикции те плащат около 6% данъци в сравнение с корпоративния данък от 35% в САЩ.

„Конгресът може и трябва да предприеме решителни действия за предотвратяване на използването на офшорни данъчни убежища от корпорациите, което от своя страна ще възстанови справедливостта на данъчната система, ще намали дефицита и ще подобри функционирането на пазарите“, заключва проучването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *