Компании усещат вече украинската криза

Компаниите, които оповестяват резултатите си през последните седмици, следят с нарастващо безпокойство ситуацията в Украйна, последиците от евентуално разширяване на американските санкции срещу Русия и заплахите от Москва за ответни мерки, информира Ройтерс.
Компаниите в Европа, а и извън нея, усещат последиците от икономическия спад.
Италианският производител на гуми Pirelli посочи, че ще постигне целите си за цялата година въпреки по-неблагоприятните от очакваното перспективи за руския пазар. „Очакваме по-добра среда в Европа, която да компенсира едно малко по-лошо представяне в Русия и Латинска Америка“, посочи след обявяването на резултатите за първото тримесечие главният изпълнителен директор на Пирели Марко Тронкети Провера. Датската пивоварна компания Carlsberg, която е четвърта по големина в сектора, намали прогнозата си за руския бирен пазар и предупреди, че слабата рубла ще засегне печалбите й през 2014 година.
Френската банка Societe Generale подчерта икономическата несигурност, причинена от влошените отношения между Русия и Украйна, като обяви обезценяване с 525 милиона евро (731 милиона долара) на руското си подразделение Rosbank. Банката посочи, че очаква да постигне двуцифрен процент на възвръщаемост на капитала си в Русия през 2016 година, като на практика отменя предишната си цел за над 15% през 2015 година.
Норвежката телекомуникационна компания Telenor изпадна в немилост през последните месеци, отчасти заради присъствието си в Русия и Украйна. Главният изпълнителен директор на компанията посочи вчера, че ще се придържа към инвестиция в руския Vimpelcom, в който Telenor притежава дял от 43%, въпреки че виждането на компанията за Русия се промени заради случилото се в Украйна.
Фармацевтичната компания Richter намали прогнозата за оперативната си печалба за 2014 година заради случващото с Украйна и Русия, които са двата й най-големи пазара. „Пациентите имат по-малко пари, фармацевтичният бизнес стана по-несигурен, всеки намалява запасите и всеки се опитва да се подготви за оцеляване“, посочи главният изпълнителен директор на компанията Ерик Богш, след като фирмата отчете спад от 51% на чистата си печалба за първото тримесечие.
E.ON остава решен да продължи бизнеса си в Русия, съобщи най-голямата германска електрическа компания, след като повтори прогнозата си за печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) от 8-8,6 милиарда евро за 2014 година и за основната си чиста печалба от 1,5-1,9 милиарда евро. „В дългосрочен план виждаме руския енергиен пазар като стабилен и очакваме да има значителна нужда от обновяване на капацитета, както и допълнителни инвестиционни възможности“, заяви главният изпълнителен директор Йоханес Тайсен.
Австрийската банка Erste Group Bank не очаква промяна в оперативна печалба тази година, като посочва, че украинската криза все пак може да засегне подобряването на икономическа перспектива на пазарите на банката в Централна и Източна Европа.

Най-голямата в света компания за кредитни и дебитни карти Visa обяви, че американските санкции засягат картовите трансакции, а растежът на приходите ще се забави още това тримесечие. Заклещени сме между политиката на САЩ и на Русия, отбеляза главният финансов директор на компанията Байрън Полит. Visa и конкурентната компания MasterCard, които спряха услугите си за две руски банки, когато бяха въведени санкциите през март, са изправени пред заплахата, отправена от руския президент Владимир Путин, за създаването на руска система за кредитни карти. Нокиан тайърс (Nokian Tyres), която пласира около една трета от производството си в Русия и има голям завод там, намали прогнозата си за годината, след като слабата рубла подкопа продажбите в страната, деноминирани в евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *