Композицията на чуждите инвестиции в Китай се променя

Чуждите портфолио мениджъри купуват повече китайски акции, но ПЧИ (Преки чуждестранниинвестиции)спадат до 2-годишно дъно на фона на забавящата се икономика, по-високите разходи на бизнеса, антимонополните разследвания и репресиите срещу чуждестранните компании, пише CNBC.

ПЧИ в Поднебесната империя се свиват през първите седем месеца на 2014 г. спрямо същия сравним период на предходната година. Въпреки това през юли чуждите фондове наляха най-много пари в акции на компании от азиатската страна за последните две години.

Липсата на ПЧИ може да се окаже предизвикателство за Китай, тъй като чуждите капитали предлагат на производителите алтернативен източник на финансиране на банковата система. Едва ли всеки недостиг ще бъде компенсиран от притоци на портфейлни инвестиции, при които се предпочитат по-ликвидни акции и са ограничени от квоти.

Фондовият пазар расте през последните шест седмици – най-дългият ръст от март 2012 г., след като бе сред най-зле представящите се през първата половина на годината.

Китайските акции привличат инвеститорите с ниските си оценки, особено за по-големите по капитализация компании, след четиригодишно поевтиняване. Освен това интерес будят поскъпващият юан и възможността за стартирането на пилотен проект, който да позволи на чуждите инвеститори да закупуват деноминирани в юани акции на борсите в континентална Азия.

ПЧИ извън финансовия сектор възлизат на 7,81 млрд. долара през юли – най-ниската стойност от 2 години насам. От началото на годината показателят намалява с 0,4% на годишна база.

Китайските регулаторни органи предупредиха месечните данни за ПЧИ да не се тълкуват твърде задълбочено. Мнозина икономисти също са съгласни с това твърдение. Но все пак на фона на юлските статистически данни, които показаха забавяне на производството, кредитирането, на ръста на цените на имотите и инвестициите в активи с фиксиран доход, цифрите предизвикват дебати.

Забавянето на ПЧИ в Китай идва след забавянето на инвестициите в Япония с 45% от началото на годината до юли, в Европа – спад със 18 на сто, и в САЩ – със 17%.

Същевременно е налице ръст на финансовите потоци към борсово-търгувани фондове в Хонконг от страна на чужди инвеститори, които все още не могат пряко да закупуват акции на компании в континентална Азия.

Борсово-търгуваните фондове под шапката на Renminbi Qualified Foreign Institutional Investor (RQFII) отчитат нетни притоци от 8,2 млрд. юана (1,3 млрд. долара) през юли – най-високата стойност от декември 2012 г. и почти два пъти в сравнение с юни, сочат данни на Morningstar.

Мнозина икономисти са на мнение, че Китай губи атрактивността си поради причини като, например, постоянно покачващите се разходи за труд, относително високите цени на енергията и скъпата индустриална собственост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *