Компютърна мъгла ще допълва облачните услуги

Клауд услугите постепенно започват да се налагат и все повече компании се престрашават да поверят данните си за съхранение и управление на отдалечени сървъри. Въпреки това виртуалният облак не е идеален и има своите проблеми, които му пречат да бъде реализиран в мащабите и по начина, по който всички очакват.

Затова някои водещи технологични компании вече започват да се съсредоточават върху следващото поколение системи, съобщава в. „Уолстрийт джърнъл“. В Cisco дори имат и готово име за тях – fog computing.

Виртуалната „мъгла“ ще трябва да реши някои от основните проблеми на клауда. Името е вдъхновено от идеята, че, за разлика от клауда новата технология ще е по-близо до потребителя. Тя ще се намира в обикновените компютри и устройства, в колите, смартфоните, домакинските електроуреди.

„Мъглата“ всъщност ще цели да намери по-практичен и лесен начин за управление и обработка на огромното количество информация, което ще се генерира от интернета на нещата. Целта е да се намали зависимостта от сървърите и дейта центровете, както и те да не се претоварват. Затова самите устройства, както и оборудването, което поддържа интернета на нещата, ще трябва да се включат в обработката и съхранението на данните.

Идеята на Cisco е да използва своите мрежови рутери за тази цел. Устройствата ще събират информация и ще я обработват, като самостоятелно ще преценяват къде да я препращат. Така до „облака“ ще достига ограничено количество информация. Например сигнал за проблем с даден сензор. Останалите данни, свързани с прякото функциониране на сензора и комуникацията му с други устройства, обаче ще се препращат директно до тях, без да се стига до клауда.

В IBM също имат подобна концепция, но я наричат „на ръба“. Става въпрос за последните устройства, които са „на ръба“ на интернет и реалния свят – компютрите, периферните устройства, сензорите. Всички те ще са свързани и ще комуникират помежду си директно без необходимост всяко нещо да бъде пренасочвано до клауда и дейта център.

Дали всички ще се обединят около термина все още остава мъгливо. Изглежда все по-ясно обаче, че компаниите се насочват към технологията, която се крие зад него, защото и в момента има твърде много информация, която създава проблеми при обработката. А когато интернетът на нещата се развие и в него са свързани няколко десетки милиарда устройства и сензори, тогава разпределението на цялото това натоварване ще придобие още по-голямо значение. То обаче трябва да започне да се случва още сега, за да се избегне рискът от претоварване на инфраструктурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *