Конгресът и Белият дом се разбраха да стимулират икономиката с $789 млрд.

Това е средно число между одобрените наскоро в Камарата на представителите и в Сената
11.02.2009

Конгресът на САЩ и администрацията на президента Барака Обама са постигнали съгласие за план за стимулиране на икономиката на стойност 789 млрд. долара.
Това е средно число между одобрените наскоро в Камарата на представителите и в Сената, предаде Ройтерс.
Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Хари Рийд съобщи пред журналисти, че планът в окончателния му вариант може да бъде гласуван на 12 февруари.
Рийд допълни, че след като законът бъде подписан от президента и влезе в сила, ще бъдат създадени 3,5 млн. работни места.
На 29 януари Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри безпрецедентен финансов пакет за излизане от рецесията на стойност 819 млрд. долара, предложен от администрацията на Обама.
Междувременно стана ясно, че бюджетният дефицит на САЩ е по-голям отколкото се предвиждаше за януари.
Само за месец януари (четвърти месец от финансовата година 2008-2009г. ) бюджетът е показал дефицит от 83,8 млрд. долара, докато през същия месец на предходната година е имало излишък от 17,8 млрд. долара, се посочва в комюнике на министерството на финансите.
Този дефицит е по-висок от очакванията на анализаторите, които залагаха на 78 млрд. долара.
Както и през предишните месеци, увеличението на дефицита е резултат от намаляване на приходите от данъци, свързано с забавяне на икономическото развитие и увеличение на разходите, свързани с кризата.
Държавните разходи през януари са се увеличили с 31%, достигайки 309,9 млрд. долара. Само извънредните разходи, свързани с плана за стабилизиране на финансовата система, гласуван пред октомври, възлизат на 58% от допълнителните държавни разходи, каза говорител на финансовото министерство.
От своя страна приходите са намалели с 11%, падайки на 226,1 млрд. долара.
Като цяло за първите четири месеца от финансовата година, дефицитът достигна 569 млрд. долара, което е с повече от 25% повече от рекордния дефицит от 454,8 млрд. достигнат общо през финансовата 2007-2008г.

netinfo.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *