Конкуренцията в застраховането изпреварва тази в осигуряването

Българският общозастрахователен пазар е много по-конкурентен в сравнение с тези на допълнителното пенсионно и здравно осигуряване, които са с много по-висока концентрация на първите компании в сектора.

Това показва измерване на Комисията за финансов надзор (КФН) към първото тримесечие на годината чрез индекса на Херфиндал-Хиршман, пише в. „Дневник“.

Индексът показва относителния дял на участниците на пазара, като по-високите стойности са по-близки до монополните състояния, а по-ниските – до пазари със силна конкуренция и слаба концентрация на единични участници.

База за изчисление на индекса са позициите на първите четири дружества във всеки от секторите на небанковите услуги.

При доброволното здравно осигуряване измерването сочи, че средата при предоставяне на услуги е силно концентрирана, с много слаба конкуренция.

През последната година обаче монополът, до който е близо пазарът, започва да намалява, сочат замерванията на КФН. Въпреки това към края на периода доброволното здравно осигуряване се отличава с висока концентрация у малко на брой компании и дял от 84% на първите четири компании в сектора.

Нетните активи на дружествата са едва 11.08 млн. лв., като ръстът за една година е едва 0.82%. Пенсионното осигуряване също е с показатели на слаба конкуренция, но тенденцията постоянно е към намаляване на концентрацията в сектора.

Към края на март първите четири в сектора имат общо дял от 84%, като стойността на индекса е съвсем малко по-ниска от тази при здравноосигурителния пазар. За периода от две години делът на най-големите пенсионни компании постепенно намалява, но с много слаби темпове – от 2005 г. досега те са изгубили общо едва 2%.

Единственият от небанковите сектори, който е достатъчно конкурентен, е застраховането, показва изследването на финансовия регулатор.

„Конкуренцията при застрахователните дружества е толкова силна, че дори води до нереално ниски цени на някои полици като „Гражданска отговорност“.

Браншът обаче ще става дори още по-конкурентен, като чисто ценовото съревнование ще бъде изместено от конкуриране с по-добро качество и нови продукти“, смята Орлин Пенев, изпълнителен директор на ЗПАД „Алианц България“ и председател на управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

Само за последния месец са постъпили 12 уведомления от застрахователи и 46 от брокери от Европейския съюз, които искат да развиват дейност у нас.

Това означава, че вече общо 139 дружества и 160 посредници от страни от съюза искат да работят в България в условията на свободно предоставяне на услуги, съобщиха от КФН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *