Консолидация на телеком пазара в България

Първата значима крачка към консолидация на алтернативния телекомуникационен бизнес в България е факт. Мадяр Телеком и Спектър Нет АД подписаха договор за покупко-продажба на Орбител ЕАД.
Сделката възлиза на близо 5 млн. евро и подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, като финализирането й се очаква в началото на 2010 г., съобщиха от Alfa Finance Holding.
Спектър Нет и Орбител са сред най-големите играчи на алтернативния телекомуникационен пазар у нас. В сделката и двете компании виждат естествена стъпка напред и шанс за консолидиране на пазара.
След 3 години управление на Орбител, Мадяр Телеком изведе компанията до международните стандарти в опериране на дейността и като доходност, посочиха от унгарския телеком.
„Орбител остава стабилна и само-финансираща се компания. Все пак, за да се запази растежът, консолидацията е единственото решение пред алтернативните оператори. Надяваме се, че в бъдеще регулаторът ще съумее да насърчава конкуренцията на пазара по по-ефективен начин”, каза Шандор Полани, изпълнителен директор на Орбител.
Спектър Нет, от своя страна, е амбицирана чрез придобиването на Орбител да заеме позицията на най-големия алтернативен оператор на местния пазар, заяви изпълнителният директор и акционер Теодор Захов.
Процесът на интеграция между двете компании, както структурна, така и на фирмени култури, ще бъде основен приоритет в предстоящите месеци. Очакванията са чрез обединяване на ресурси, експертни умения и услуги, да се осигури по-силна позиция и възможности за въздействие върху пазара на новото обединение.
Цел и очакван резултат на интеграционния процес през 2010 г. са приходи от над 20 млн. евро и постигане на EBITDA в размер на 5 млн. евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *