Консорциумът Peugeot Citroen се върна към печалба

Френският производител на автомобили Peugeot Citroen SA се върна към печалба през второто тримесечие на 2010 г. и надмина предварителните очаквания на анализаторите. В същото време голямото търсене на нови автомобили в Китай позволи на компанията да вдигне прогнозите си за следващите шест месеца.
Нетната печалба на компанията за първата половина на годината е стигнала 680 млн. EUR (886 млн. USD), докато за същия период на 2009 г. беше регистрирана загуба от 962 млн. EUR. Приходите са скочили с 20.8% до 28.39 млрд. EUR. Peugeot Citroen има съвместен завод в Китай с местната компания Dongfeng Automobile Co Ltd., от където идва и ръстът при печалбата и приходите на компанията през първата половина на 2010 г.

В началото юли Peugeot Citroen влезе в съдружие с друга китайска компания – China Changan Automobile Group., с която ще произвежда малки автомобили, които отделят ниски емисии въглерод.

Изпълнителният директор Филип Варин обяви, че с това второ съвместно производство компанията демонстрира желанието си да развива бизнеса си и извън Европа. Той добави, че се предвижда до 2015 г. половината от производството на компанията да бъде изнесено извън Европа. Продажбите на автомобили извън Стария континент за първите шест месеца на годината са формирали 36% от общите продажби, а през 2009 г. този процент е бил 34%.
 

 

pari .bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *