Констатираха сериозни злоупотреби в АЧП

Агенцията за чуждестранна помощ бе закрита със закон, обнародван в Държавен вестник на 22 май 2007 г.

Активите, пасивите и архивът на агенцията преминават към Министерството на труда и социалната политика, а министърът на труда и социалната политика, в срок от три месеца от влизането на закона в сила, урежда правоотношенията, свързани със закриването на агенцията.

До назначаване от МС на ликвидационна комисия със заповед на министър Емилия Масларова бе назначен пълномощник Константин Кутев, който да организира подготовката за ликвидацията.

Той констатира сериозни злоупотреби през последните месеци преди закриването на агенцията. Остатъкът от бюджета към датата на освобождаване на и.д. директора Григор Малев е само 104 000 лв., като за по-малко от пет месеца от годината са „усвоени“ 53.6% от годишния бюджет на агенцията.

Т.е. за по-малко от пет месеца изпреварващо са разходвани и средства от бюджета на агенцията, предвидени за юни и юли.

От 1 януари 2007 г. агенцията не е освободила и разпределила нито едно дарение хуманитарна помощ и през този период не е изпълнявала своята обществена функция, за която е създадена. Въпреки това с две последователни заповеди на Григор Малев от 18.04.2007 г. и от 17.05.2007 г. са дадени допълнителни възнаграждения на отбрани служители на обща стойност 7 188 лв., като и в двата случая и.д. директорът се самонаграждава двукратно с по 700 лв.

Натрупаните неизползвани годишни отпуски от минали години на служители не са използвани в периода, докато агенцията не осъществява дейност, каквото право дава Кодекса на труда, а са изплатени по заповед на Малев от 21 май 2007 г. с пари от бюджета.

Обезщетенията за неизползван годишен отпуск са в размер на 28 117.69 лв., като с 11 635.14 лв. от тези пари се обезщетява лично и.д. директорът, за общо 122 дни неизползван отпуск.

Независимо, че от началото на годината до 22 май тази година агенцията не осъществява своята дейност, Григор Малев ползва еднолично служебния автомобил и отчита пробег 7692 км, т.е. по 80 км за всеки работен ден, а разходите за гориво са над 10 000 лв.

На всички пътни листа като ползвател е записано неговото име. Въпреки че е известно, че агенцията се закрива, Малев разходва и 3 000 лв. за ремонт на служебния автомобил.

При предаването на имуществото в кабинета на директора и в заседателната зала към кабинета е констатирана липсата на три картини с маслени бои от известни български художници, в това число на Стоян Венев.

Според констатациите, от бюджета на агенцията са „източени“ почти 50 000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *