Конституционният съд отмени част от закона за бюджета


A
+

Три текста в закона за тазгодишния бюдджет са обявени за противоконституционни от Конституционния съд.
Информацията е поместена на сайта на институцията, съобщи „Дневник“. Още при гласуването на бюджета от парламентарната група на БСП заявиха, че ще сезират Конституционния съд.
На практика отмяната на трите текста увеличава вероятността за скорошна актуализация на бюджета в парламента.

Най-критикуваният текст бечл. 17 от закона,според който правителствотоможе да намали разходите по републиканския бюджет под утвърдения им размер. Недоволството на опозицията произтичаше от това, че на практика кабинетът получи власт сам да променя параметрите на бюджета, без да иска разрешение от парламента.

За противоконституционна бе определена и част от разпоредбата на чл. 2, ал. 5. Тя дава право на правителството при нужда да увеличи субсидията си за органите на съдебната власт – при неизпълнение на приходите им, което не бъде покрито с остатък по сметки от предни години.

Третият отменен текст (алинея 2 от параграф 27) също позволява на правителството да увеличи дефицита по републиканския бюджет (в размер на 1.516 млрд. лв.), но този път с цел да направи допълнителна субсидия към бюджета на Държавното и обществено осигуряване.

Съдът е решил, че не противоречи на Конституцията разпоредбата на § 26 от преходните и заключителните разпоредби на закона.Според този текстпри неизпълнение на приходите на Националната здравноосигурителна каса, тя се разплащаза сметка на средствата си по сметки, вкл. т. нар. резерв.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *