Конти: Виждаме в България център, откъдето можем да изнасяме газ и ток

„Виждаме в България център, откъдето можем в бъдеще да изнасяме природен газ и електроенергия“.

Това каза пред български журналисти в Рим Фулвио Конти, главен изпълнителен директор на италианската енергийна група „Енел“ след среща с българския министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

„Считаме се за потенциален победител в тръжната процедура за придобиването на 49 на сто от бъдещата ядрена централа в Белене“, каза още директорът на „Енел“.Компанията е един от петте кандидата за стратегически инвеститор в Белене.

Конти допълни, че притежаваната от компанията ТЕЦ „Енел Марица Изток“ III е най-добрата централа в региона от екологична гледна точка. Според него в нея са използвани най-модерните технологии, които я превръщат в модел и за други подобни централи в района.

Неотдавна „Енел“ стартира в Италия програма, свързана с околната среда, която предвижда инвестиции от 4,1 милиарда евро до 2011 г. До март 2008 г. ще бъде завършен третият блок в централата в Стара Загора, а до 2009 г. – и четвъртият блок, потвърди Конти.

Италианската група има интереси в инвестирането и във възобновяемите източници. Конкретизирането им ще зависи от наличието на естествени ресурси в България, каза Конти.

Засега интересите на компанията са насочени към изграждането на вятърен парк до Гурково. „България е една от най-обещаващите страни по отношение на този вид източници“, каза Конти. Според него произвеждането на „зелена“ енергия обаче е скъпо и се нуждае и от субсидии, които трябва да бъдат отпуснати от правителството.

През тази година „Енел“ купи контролния пакет акции в компании за възобновяеми източници на енергия в Гърция и Румъния. В България „Енел“ разглежда възможности за инвестиране и в бизнеса с природен газ, които могат да дойдат по линия на транспортен коридор номер осем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *