Контрабандата и източването на ДДС най-много ощетяват бюджета

Над 2,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България се губят от контрабандата и източването на ДДС. Това стана ясно от дискусия в парламента на тема „Финансиране на организираната престъпност. Институционални мерки за въздействие“.

„Ефективната борба е един от резервите за повишаване на приходите в бюджета“, заяви шефът на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов, цитиран от БНР.

Тема на дискусията станаха и заловените на ГКПП „Капитан Андреево“ камиони с нелегални цигари, но беше посочено че България е по-скоро транзитна страна. Български патент е вече и схема, по която и легални производители на цигари успяват да продадат на пазара цигари без бандерол и без плащане на акциз.

„Този български производител достигна рекордни нива миналата година. Той контролираше около 70 процента от пазара. Сега имаме драстичен спад на неговите продажби след като Агенция „Митници“ и МВР застанаха пред входовете на тези български цигарени фабрики“, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Примерите с търговията на канабис сочат, че при инвестиция в размер на 20 000 лева, фермерът получава заплащане в натура половината от реколтата, а на финала калкулираната печалба е 250 000 лева за организатора на схемата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *