Контрабандата на цигари и горива е за 2,3 милиарда

Контрабандата на горива и на цигари е на обща стойност 2,3 млрд. лева годишно, коментира Радостин Генов, председател на българската Асоциация за безмитна и тревъл ритейл търговия (АБТРТ), цитиран от БТА.
920 млн. лева са минимум загубите от контрабандата на цигари годишно, ако вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е прав и нелегалният внос е 40 процента от общия размер, посочи Генов.

Отделно държавата губи годишно и 1,45 млрд. лева при 30 на сто контрабанден внос на горива, както се твърди от различни източници във финансовото министерство и в митниците, отбеляза експертът.

Радостин Генов смята, че преди една година неправомерно са били затворени безмитните магазини по сухопътните граници на България. То беше продиктувано от частни интереси, обслужвани от предишното правителството, коментира Генов и даде пример с Гърция и Румъния, където има такива обекти. Според директива на ЕС безмитни магазини може да има до 2017 година, посочи Генов. Сега вървят дела във Върховния административен съд срещу затварянето на безмитните магазини и според експерта вече има развитие в полза на собствениците на тези обекти.

Утвърдената директива на ЕС – 2008/118/ЕЕС дава възможност на страните членки, които към 1 юли 2008 г. са развивали безмитна търговия по сухопътните граници на ЕС с трети държави, да продължат тази си дейност до 2017 година, отбеляза Радостин Генов. Възстановяването на безмитната търговия по сухопътните граници на България може да бъде антикризисна и антикорупционна мярка, смята Димитър Стефанов, експерт в БТПП.

Загубата за държавния бюджет от спирането на безмитните магазини е около 40 млн. лева годишно от данъци и акцизи, отделно с 1700 бройки намаляват и работните места в страната, съобщиха от БТПП. Според Димитър Стефанов корупцията е била около, а не в обектите за безмитна търговия – тя се прави от куфарните търговци и при карго-контрабандата, допълни той. Държавата трябва да развие административния капацитет на митниците и на НАП за да се противопостави на това явление, смята Стефанов. От възстановяването на обектите за безмитна търговия печелят всички – търговци, държава, хората от съответните региони, печелят и ГКПП-та, където има такава магазини, посочи Димитър Стефанов. На премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Симеон Дянков е дадена информация за дебата в ЕС за безмитната търговия. Към този момент няма отговор от правителството, но в асоциацията очакват да имат диалог с министър Дянков.

Новият финансов министър не е намерил най-добрия екип и получава противоречива информация за контрабандата, смятат от АБТРТ. Турция има 10 хил. кв .метра търговски площи по ГКПП „Капитан Андреево“ и „Лесово“. „Капитан Андреево“ е вторият по натовареност граничен пункт в ЕС и през него минават годишно по 5-6 милиона души, каза Радостин Генов. По думите му Турция държи по всякакъв начин да не допусне връщането на българската безмитна търговия. Турските ТИР-ове зареждат на техните безмитни бензиностанции и така убиват нашия бизнес, посочи експертът от АБТРТ.

Гърция е увеличила с 98 процента продажбите си в своите безмитни обекти, след като ние сме затворили нашите, коментира Радостин Генов. Общият обем на безмитната търговия през 2007 година е 95 млн. лева, отбелязаха като пример специалистите. От БТПП и от АБТРТ предлагат да се създаде 100 процента държавна фирма за работа по безмитните обекти, която да плаща и 4 процента върху оборота, корпоративният данък е отделно, и с тези пари да се оправи инфраструктурата около ГКПП-та. От района около граничните пунктове трябва да изчезнат малките магазинчета и да се построят обекти тип „Мол“, смята Генов.

Проблемът на държавата е „Карго-контрабандата“, която е организирана перфектно, а не безмитната търговия, отбеляза Радостин Генов. След закриването на безмитните магазини по нашите граници НАП и Агенция Митници са направили пълна ревизия на тяхната дейност и са потвърдила писмено, че в дейността на операторите за период от 5 години назад нарушения няма, казаха от АБТРТ. Няма да има санкции за България от страна на ЕК, ако България отвори отново безмитните обекти, отбеляза Радостин Генов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *