Контрол върху капитала в Гърция от понеделник?

Европейската централна банка не изключва гръцките банки да останат затворени в понеделник, съобщи кореспондентът наThe Financial Times.

Трезорите „могат да бъдат принудени“ да останат затворени и в понеделник, след като вчера срещата на еврогрупата приключи без споразумение между кредиторите и Гърция, а вложителите панически закриват депозитите си.

По време на преговорите при закрити врати, президентът на ЕЦБ, Марио Драги, е отбелязал, че „гръцките банки може да бъдат принудени да останат затворени в понеделник“. От ЕЦБ са отказали да коментират информацията.

Само за три дни, от началото на седмицата до сряда, от гръцките банки са били изтеглени 2 млрд. евро.

Длъжностни лица, запознати с разговорите между финансовите министри от еврозоната, представителите на ЕЦБ и Международния валутен фонд, проведени при закрити врати вчера, посочват, че отливът на депозити е единственото, което Драги споменал и че той не коментирал налагане на капиталов контрол в Гърция, предаваReuters.

По време на срещата ЙерунДайселблум е попиталчлена на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре, дали гръцките банки ще могат да отворят утре /петък/. СпоредReutersтой е отговорил: „Утре, да, за понеделник, не знам.“

Управителният съвет на ЕЦБ планира да проведе конференция днес, на която ще се реши дали да се увеличи спешната ликвидна помощ за гръцките банки.

Изтеглените 2 млрд. евро само от началото на тази седмица представляват около 1.5% отчастнитедепозити в Гърция, които са на обща стойност 133.6 млрд. евро, съобщава CNBC. В предходните седмици гърците теглеха по 200-300 млн. евро на ден.

„Не мога да потвърдя тези цифри, но със сигурност темповете са тревожни. Щом хората теглят парите си от банките, значи са много притеснени какво за бъдещето си“, заяви председателят еврогрупата Йерун Дайселблум.

По думите му в интерес на целия гръцки народ да се постигне споразумение с кредиторите колкото се може по-скоро. „Отговорността за това носи правителството. Те отговарят за бъдещето на своя народ, а отливът на депозити от банките е знак за голяма загриженост за това бъдеще“, категоричен е Дайселблум.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *