Конференция обсъжда психологията на тероризма и многонационалните мисии

   Модерната отбранителна индустрия и нейните връзки с други сектори на икономиката е една от темите, които ще се обсъждат на Петата международна конференция „Партньорство, изследвания и технологии за отбраната“. Голяма част от дебатите ще бъдат ориентирани към антитерористичните и хуманитарни мисии. Конференцията ще се проведе на 27 май в рамките на Международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2010“, която ще продължи от 26 до 29 май в панаирния комплекс в Пловдив с участието на фирми от 12 държави.
 За първи път ще бъдат дискутирани проблемите на работата при екстремални условия, на посттравматичния стрес, на комуникациите между хората, на културните фактори, влияeщи при многонационални операции. В няколко доклада ще бъдат разгледани психологическите, психо-социалните и културните аспекти на тероризма. Ще бъде представено и проучване за особеностите на културата и комуникациите в Афганистан. Българският опит от земетресението в Хаити за организиране на травматологична помощ ще опише представител на Военномедицинския отряд за бързо реагиране към ВМА.
  Сред новите акценти на конференцията е публично-частното партньорство в отбранителната промишленост. Институтът за космически изследвания при БАН ще покаже възможности за трансфер на технологии в гражданската икономика. Как отбранителната индустрия на Източна Европа може да си партнира със западната индустрия ще опише д-р Анджей Каркюшка от  „Прайсуотърхаус“ – Полша. Сред чуждестранните гости са Кристиан Бреан, дирeктор на дирекция „Изследвания и технологии“ в Европейската агенция по отбраната, Нико Ооребеек от агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване, Илия Полипович, помощник на министъра на отбраната на Сърбия.
  Конференцията ще открие зам.-министърът на отбраната Валентин Радев, а сред лекторите са контраадмирал Николай Николов от Президентството, д-р Светослав Спасов от Министерския съвет, представители на министерствата на отбраната, на икономиката и на финансите, на УНСС и научни институти, на сдружения и фирми.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *