Конфискуват 50% от кешовите плащания

Драконовски глоби за плащания в брой над 5000 лв. ще въведат управляващите. Ако фирма плати кеш сума над тавана, 50% от размера й ще бъде прибран от данъчните под формата на глоба. За физически лица наказанието е по-малко – 25% от средствата, пише „Сега“.
Ако в рамките на 1 година нарушителят бъде уличен повторно в нарушение, данъчните ще му отнемат 50% от стойността на направеното плащане, ако е физическо лице, или цялата сума, ако е фирма.
Това предвижда новият Закон за ограничаване на плащанията в брой, който бе приет на първо четене от бюджетната комисия в парламента.
Целта му е да ограничи сивата икономика и фиктивните сделки и заеми от „приятели“ в брой. Обсъжда се дали да не се вдигне таванът от 5000 лева.
„Обсъждаме два варианта – или сумата да се вдигне и да бъде в диапазона между 5000 и 30 000 лв., или да има диференциация на тавана за кешови разплащания: 5000 лв. за граждани и 30 000 лв. за фирми“, е казал пред вестника заместник-председателят на бюджетната комисия Димитър Главчев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *