Конфликт заради новия шеф на ЕЦБ

Вчера Германия последва Франция в подкрепата си за италианеца. Дълги години се смяташе, че наследникът на Трише ще е германец.
Назначението на Драги, което ще стане факт през ноември, означава, че двама души от шестчленния изпълнителен съвет на ЕЦБ ще бъдат италианци, освен ако сънародникът на бъдещия президент Лоренцо Бини Смаги не реши да се оттегли.
Така втората по големина икономика в еврозоната, Франция, може да изгуби мястото си в съвета. Все пак знак за възможен компромис се появи миналия месец, когато френският президент Никола Саркози обяви, че очаква в замяна на френската подкрепа за Драги, Бини Смаги да се откаже от мястото си в ЕЦБ в полза на френски представител, напомня FT, цитиран от Фокус.
Германия пък поиска два поста в замяна на подкрепата си. Йорг Асмусен, който е държавен секретар към германското финансово министерство, ще се кандидатира за управлението на икономическата и финансовата комисия на ЕС, която се занимава с подготвяне на срещите на европейските финансови министри и събранията на финансовите министри от Еврозоната.
В същото време Йенс Вайдман, който от 1 май ще бъде президент на Германската централна банка, ще иска да поеме управлението на Съвета за финансова стабилност, който трябва да идентифицира слабостите на световната финансова система.
Междувременно в четвъртък Холандия също изрази притеснение за равновесието на силите в управата на ЕЦБ и обяви, че преразглежда кандидатурата на Марио Драги.
Италианецът е 63-годишен професор по икономика, бивш служител в Световна банка и шеф в Голдман Сакс. Въпреки, че 17-те членки на еврозоната имат срок до края на следващия месец, за да определят наследника на Трише, се смята, че Драги е почти назначен.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *