Копие на 750-доларовото лекарство срещу СПИН ще струва един долар

През септември малко известна фармацевтична компания, оглавявана от бившия мениджър на хедж фонд Мартин Шкрели повиши цената на лекарството срещу СПИН Дараприм от 13,50 долара до 750 долара за един брой хапче. Скокът предизвика силно обществено недоволство, особено след защитата на Шкрели в Twitter, в която той не се извини.

Шкрели е могъл да прави подобни опити отчасти заради нерегламентираните пазарни сили. Обаче същите тези сили може да го изкарат от бизнеса сега, когато аналогично лекарство, струващо 1 долар за хапче, скоро може да навлезе на пазара.

Американската фармацевтична фирма Imprimis Pharmaceuticals обяви, че ще представи хапче, съдържащо пириметамин – съставката в Дараприм, която се бори с токсоплазмозата – паразитна болест, която застрашава пациентите със слаба имунна система, съобщи Quartz.

Медикаментът на Imprimis не е идентичен на съперника си. Според Ars Technica обаче може да служи като ефикасна и много по-евтина алтернатива, имайки предвид, че Дараприм е единственото друго лекарство на пазара, базирано на пириметамин.

Главният изпълнителен директор на Imprimis Pharmaceuticals Марк Л. Баум казва, че компанията въвежда лекарството, за да се бори с непосилно високите цени в САЩ.

Комбинираните лекарства като тези, които Imprimis произвежда, обаче пораждат противоречиви мнения. По ирония на съдбата те са известни като първите мишени за същия тип изнудване, на които Дараприм се радваше досега. Тъй като те са създадени за относително малък брой пациенти, фармацевтичните компании често си позволяват да вдигат цените до максималната стойност, която пациентите са готови да платят.

В този случай изглежда Imprimis вкарва на пазара комбинирани лекарства не защото пациентите имат физическа неприязън към генеричната версия, а защото иначе не могат да си го позволят.

Версията на хапчето, създавано от Imprimis Pharmaceuticals, не е одобрено от Администрацията по храни и лекарства на САЩ, както и много други комбинирани медикаменти. Все пак може да се продава по лекарско предписание.

Въпреки всичко, липсата на регулаторен надзор над комбинираните лекарства е причинявало фатални случаи в миналото. През 2012 г. смесено лекарство от Ню Ингланд уби 7 души.

За много лекарства обаче цените са високи, а предлагането е оскъдно. Пациентите, които се нуждаят от Дараприм, по-скоро биха платили един долар за точно толкова ефективно копие, отколкото 750 долара за истинското лекарство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *