Корейци правят най-големия ”зелен” парк у нас

Поредна стъпка за постигането на целта, поставена пред България до 2020 г. да бъде достигнат капацитет от 16 процента на енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници. Така определи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков откриването на първия етап от най-големия фотоволтаичен парк в страната, който се изгражда с корейски инвестиции от над 150 млн.евро на площ от над 600 дка край село Самоводене, община Велико Търново.

В рамките на инвестицията ще бъде изградена подстанция и далекопровод за свързване на мощностите от над 20 мегавата с преносната мрежа, обясниха изпълнителите от корейската компания SDN.

Към момента в строителните работи са ангажирани като подизпълнители 4 фирми-доставчици и 2 строителни компании с общо 220 души персонал. Предвижда се техният брой да бъде удвоен до пусковия срок през юли 2011 г.

В началото на следващата година компанията предвижда изграждането на втори фотоволтаичен парк край Златарица на площ от над 400 дка, който трябва да бъде завършен до август 2011 г., като до 2012 г. се очаква общата производствена мощност от двата парка да достигне до 42 мегавата електроенергия.

По повод направеното вчера от SDN дарение в размер на 1 млн.лв. по тяхната програма за корпоративна социална отговорност от компанията поясниха, че средствата са насочени към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

По този повод министър Трайков поясни, че дарението ще бъде използвано за производството на електроавтомобили в България.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *